Nacisti su 1941. godine ušli u Katarininu palaču u Carskom selu kod Sankt-Peterburga i pokrali sve vrijedne predmete te opustošili legendarnu Jantarnu sobu.

Zidovi Jantarne sobe bili su optočeni zlatom, nakitom i drugim vrijednim materijalima, a pretpostavlja se da bi danas vrijedila oko 225 milijuna funti, odnosno 1,8 milijardi kuna.

Lovci na blago tragaju za ovim nacističkim plijenom već 76 godina, a tri amatera – 73-godišnji Leonhard Blume, 71-godipnji Peter Lohr i 67-godišnji Günter Eckardt vjeruju da su ga pronašli skrivenog u špilji ispod Rudne gore u istočnoj Njemačkoj.

Analizom svjedočanstva i izvještaja KGB-a te praćenjem tragova njemački umirovljenici radarom su otkrili mrežu tunela ispod planine koje bi mogle skrivati vrijedno blago, prenosi britanski The Times.

Muškarci su trenutno u fazi prikupljanja sredstava da istraže ovu mrežu tunela i uživo te potvrde svoja vjerovanja.

Neki povjesničari vjeruju da je Jantarna soba uništena tijekom bombardiranja Kalinjingrada još 1944. godine, dok mnogi drugi entuzijasti i lovci na blago smatraju da je još uvijek mogu naći.

Ruske su vlasti rekonstruirale Jantarnu sobu prema fotografijama i svečano je predstavili javnosti 2003. godine na 300-godišnjicu Sankt-Peterburga. Rekonstrukcija je trajala 24 godina, a upotrijebljeno je čak 350 različitih nijansi jantara.

Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte kako izgleda ova senzacionalna soba u Katarininoj palači.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju