Pet prekrasnih dvorana i podzemno jezero krase ovu jamu koja se smjestila između Višnjana i Poreča, a od 1986. u kategoriji je spomenika prirode. Jama Baredine nastala je na krškom terenu, a njen naziv potječe od terena na kojem se nalazi, od riječi bared što znači zapušteno zemljište.

Jama je duboka 132 metra, a staza dugačka 300. Dobro je uređena, osvjetljena, a njene predivne dvorane htjet ćete gledati satima. U podzemnom jezeru živi i endem, čovječja ribica.

Ova jama poznata je od davnina, ali prva istraživanja krenula su tek početkom prošlog stoljeća. Tada se sišlo do 80 metara, a u 70-ima je tek otkriven prolaz do podzemnih jezera. U istraživanjima su pronađeni i keramički ostaci što je dokaz da je čovjek ovdje od davnina boravio.

S uređenjem Baredine krenulo se tek 1990-ih godina, a turistima je otvorena 1995. Jama Baredine je prvi speleološki objekt i geomorfološki spomenik prirode u Istri koji je valoriziran za posjet turista.

Nakon što istražite jamu, u obližnjem Speleolitu možete isprobati penjanje i spuštanje po užetu, a tu je i Traktor Story, etno priča posvećena poljoprivredi. Postav čini 50-ak traktora oldtimera te priča o vršenju žita, kruhu, maslinovom ulju i vinu. A i sam prostor jame, njene galerije, služe za razne izložbe.

U nadolazećim mjesecima špilju možete posjetiti uz prethodnu najavu, dan ranije, a na proljeće kreće redovno radno vrijeme, tijekom ožujka od 11 do 14, a u nadolazećim mjesecima od 10 sati. U špilju se ulazi svakih pola sata s vodičem, a obilazak traje oko 40 minuta. Cijena ulaznice za odrasle je 75 kuna.