Pravi talijanski sirevi razlikuju se od regije do regije. U sjevernoj Italiji uglavnom se proizvode svježi sirevi, dok se u južnim dijelovima pri izradi sira najviše koristi ovčje, kozje i bivolje mlijeko. Donosimo vam popis najpopularnijih talijanskih sireva, poznatih i širom svijeta.

Parmigiano Reggiano
Parmezan, kao što je poznato, potječe iz regije Emilia–Romagna i koristi se najčešće kod spremanja tjestenine i riže. Talijani često kupuju i velike komade parmezana starog barem dvije godine, jer navodno je ovaj sir poput vina - što stariji, to bolji i ukusniji.


Mozzarella
Radi se o mekanom siru, koji se često koristi kao sastojak u pizzi, s tim da je u Mozzarelli moguće uživati jedući je samu, ali i u salati, toplom sendviču... Ipak, kažu da ju je najbolje konzumirati svježu.

Ricotta
Sir izrađen od ovčjeg, kozjeg ili kravljeg mlijeka. Ima mekanu teksturu i mrvi se, tako da obično služi kao dodatak jelima. Rijetko se jede sam, ali ima veliku primjenu u kuhanju.


Gorgonzola
Prekrasan sir posebnog mirisa. Napravljen je od kravljeg mlijeka, a prvi put je proizveden u selu Gorgonzola u blizini Milana. Postoje dvije vrste, Gorgonzola Dolce (slatka) ili Gorgonzola Picante.

Mascarpone
Porijeklo vuče sa sjevera Italije, točnije iz Lombardije. Najčešće se primjenjuje kao sastojak kod slastica poput cheescakea, tiramisua i ostalih sirnih delicija.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju