Najveća prednost Međimurja je ta što nema silnih gužvi, nema čekanja na naplatnim kućicama i još uvijek ima slobodnih kreveta. Međimurje je samo po sebi zaista poseban kraj. Ljudi su radišni, priroda je fenomenalna, a o hrani i vinima da ni ne pričamo. Kada bi smo morali izdvojiti tri stvari po kojima je Međimurje poznato, to bi naveli bez imali razmišljanja: lokalna Međimurska kuhinja, genijalna biciklistička infrastruktura i neka od najboljih vina na svijetu.


Ako nikada niste bili u Međimurju, svakako vam predlažemo da se zaputite u Gornje Međimurje. Kraj prepun pitoresknih zelenih brežuljaka prepunih vinograda, koji samo čekaju zalutale turiste u istraživanju njegovih sadržaja.

U srcu tog brežuljkastog područja smjestile su se i Terme Sveti Martin. Ono što je posebno za njih je to da bolju hranu nećete probati nigdje jer se za pripremu jela koriste isključivo međimurske namirnice od malih proizvođača. Također, ako ste rekreativni ili profesionalni biciklist, ovdje ćete pronaći sve što vam je potrebno za jedan aktivni odmor s obitelji ili prijateljima. Ma milina! Tu je još i ljekovita termomineralna voda i brojni drugi sportski sadržaji. Pa ako ste za savršen wellbeeing odmor za dvoje...

Krenete li u razgledavanje Međimurja, svega 5 minuta automobilom od Termi, smjestila se i općina Sveti Martin na Muri s naseljem Žabnik, koje je najsjevernija točka Republike Hrvatske, a ujedno i dom posljednjem međimurskom mlinu na rijeci Muri. Danas se ovdje nalazi i predivna Mlinareva hiža koja će vam približiti povijest mlinarenja, što je posebno zanimljivo mališanima.


Nedaleko od Svetog Martina, nalazi se još jedna turistička atrakcija, potencijalno svjetskog glasa - to je prvo naftno polje na svijetu, ono u selu Peklenica. Iako je danas smao spomen područje, još uvijek možete vidjeti kako nafta izvire iz dubine zemlje. Nešto predivno.

Ako vam nakon svog tog silnog razgledavanja Međimurja postane vruće, preporuka je da se vratite u Terme Sveti Martin i bacite u jedan od vanjskih bazena. Sigurni smo da ćete od kupanja i ogladniti, no tada slijedi onaj najljepši dio - degustiranje domaće međimurske hrane. Gdje? Hm. Međimurje ima na desetke restorana od kojih valja izdvojiti Healthy Dining restoran Le Batat u Termama Sveti Martin, Restoran Mala Hiža u Mačkovcu koji je ujedno i drugi najbolji restoran u Hrvatskoj, te restoran Terbotz, smješten u predivnom dvorcu na vrhu Međimurskog brega u Železnoj Gori.

Ako nakon dobre klope poželite sjesti na bicikl i izgubiti ono što ste pojeli, tu je zaista veliki odabir bike ruta koje se protežu na preko 1000 kilometara biciklističkih staza. Vozite li po Međimurju, sigurno će vas jedan Austrijanac prestići, možda čak i dvaput, no zbog toga ne treba odustati. Međimurje ima predivne rute koje mogu zadovoljiti i svaku motivaciju, ali i prilagoditi se svakoj kondiciji.


Sve u svemu, Međimurje će vam umjesto kupanja u moru pružiti jedan drugačiji vid odmora za zaljubljene, kao i zdrave ljetne obiteljske praznike, koje ćete pamtiti i o kojima ćete pričati još dugo nakon povratka kući.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju