Zahvaljujući svojoj antičkoj povijesti, kao i tome da je rimska Siscia nekad bila središte jedne od rimskih provincija, Sisak je uvršten na kulturno-turističku Rutu rimskih careva i dunavsku vinsku rutu, koja je prije tri godine (2015.) dobila certifikat Vijeća Europe i Europskog instituta kulturnih ruta.

Ova ruta, koja promiče arheološki turizam na ovim prostorima, proteže se kroz četiri zemlje – Rumunjsku, Bugarsku, Srbiju i Hrvatsku, a u svakoj je zemlji odabrano pet najznačajnijih lokaliteta vezanih za temu. U Hrvatskoj ih je odabrano i više, s obzirom na to da se uz pojedine lokacije vežu i druge rimskodobne destinacije.

Rutu obuhvaćaju Varaždinske toplice Aquae Iasae, Ščitarjevo  Andautonija, Pula i Nacionalni park Brijuni, Split (Dioklecijanova palača) i Solin, Zadar i Nin, Vid – Narona, vinska područja Iloka i Baranje te odsad i Sisak.

Inače, ruta se proteže 3,5 tisuća kilometara, a obuhvaća 23 arheološka lokaliteta značajna za razdoblje carskoga Rima, vezana za živote 17 rimskih careva te 12 vinskih regija. Tri lokaliteta pod zaštitom su UNESCO-a. Jedna je od 33 izabrane kulturne rute Vijeća Europe.

Rusko blago: Divovska rupa iznad koje se helikopteri ne usude letjeti Mir Mir - 3 Mir - 2 +1 Mir - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju