“Motovunska šuma posebna je i poznata jer je najveće nalazište bijelog tartufa (Tuber magnatum) na planetu, a on se smatra najkvalitetnijim tartufom na svijetu,” kaže nam Mihael Sviličić. Ovaj 28-godišnjak treća je generacija lovaca na "istarske dijamante".

Njegov pokojni djed Miho doselio se u Motovun s otoka Visa pedesetih godina prošlog stoljeća i tu zasnovao obitelj. Svoju ljubav prema prirodi i životinjama prenio je na mlađe generacije, a pogotovo prema ovim dragocjenim gljivama kojima Motovunska šuma obiluje.

Iako cijena tartufa varira svake godine, Tuber magnatum može doseći cijenu i od 5 tisuća eura po kilogramu.

“Kvaliteta bijelog tartufa Motovunske šume je, po mojem mišljenju, broj jedan u svijetu prvenstveno zbog svog intenzivnog mirisa. Visoka je kvaliteta i bijelog talijanskog tartufa s područja Albe kraj Torina. Bijeli je tartuf moguće pronaći i u nekim dijeloima Srbije i Rumunjske, ali ti su tartufi, po mojem mišljenju, daleko ispod kvalitete istarskog i talijanskog bijelog tartufa,“ kaže g. Sviličić, koji je tijekom svojih lutanja po šumi pronašao bijeli tartuf težak čak 290 grama.

Tartufi rastu ispod zemlje i nemoguće ih je opaziti golim okom. Zato su u lovu presudni dresirani psi. Najzastupljenija vrsta pasa lovaca na tartufe u Motovunskoj šumi jesu pitome pasmine poput labradora i mješanaca labradora jer ih je lako dresirati. Popularni su i razni ptičari i goniči, koje karakteriza odličan njuh te snažan nagon za lovom. Ipak, hrvatski lovac na tartufe vjeruje da svaki pas koji voli jesti tartufe može nanjušiti i zagrebati na tartuf.

Tartufi pronađeni u Motovunskoj šumi Tartufi pronađeni u Motovunskoj šumi (Foto: Sviličić Truffles)

Osim bijelog tartufa za kojim se traga od 1. rujna do kraja prosinca, u ovoj se hrvatskoj šumi mogu tijekom cijele godine naći i crni tartufi, točnije onaj ljetni (Tuber aestivum) te zimski (Tuber brumale).

Obitelj Sviličić već dvije godine organizira "truffle hunting adventure" u Motovunskoj šumi, odnosno demonstrira vađenje tartufa iz zemlje, educira o samim tehnikama lova na tartufe, dresuri pasa i odnosu prema šumi. Početna cijena programa koji traje od 90 do 120 minuta iznosi 150 kuna po osobi, a s povećanjem broja gostiju proporcionalno se smanjuje.

"Tehnika lova na crne i bijele tartufe dosta je slična, međutim lov na bijeli tartuf popularniji je među gostima upravo zbog kvalitete samog tartufa i njegove tržišne vrijednosti, koja može biti od 5 do 10 puta veća u odnosu na crni tartuf," priznaje rođeni Motovunac.

Nakon lova gosti mogu kušati istarske specijalitete s tartufima.

"Tartufi se mogu poslužiti uz gotovo sva jela. U posljednje vrijeme postale su popularne čak i palačinke s tartufima ili razne ribe na žaru s naribanim tartufima. Moje je stav o tome tradicionalnije prirode, ja sam ljubitelj dodavanja tartufa jednostavnijim jelima kao što su jaja, tjestenina ili riža,“ zaključuje g. Sviličić.

Kako prepoznati tartuf?
"Zdrav tartuf prepoznat ćemo na dva jednostavna načina. Prvo ga lagano stisnemo da ustanovimo je li mekan. Zatim ga možemo prisloniti na uho i lagano stisnuti te osluškivati šumove. Ako tartuf šumi pri laganom stisku, vrlo vjerojatno ima u sebi malene crviće koji ga grickaju iznutra. Svaki zdrav tartuf pronađen u Motovunskoj šumi ujedno je i kvalitetan tartuf, neovisno o izgledu. Naravno, ako je tartuf lijepog okruglog oblika, može se postići veća cijena na tržištu,“ ističe Mihovil Sviličić.

Genijalni Norvežani! Putovanje "divovskim slamkama" ispod vode uštedjet će 10 sati vožnje Norveški tuneli Norveški tuneli Norveški tuneli +2 Norveški tuneli

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju