Kolovoz se bliži sredini, a mir u gradu svom kraju kako se svi počinju vraćati s godišnjih odmora. Ako želite iskoristiti preostale dane ljeta da pobjegnete od gradske vreve, vikend bi mogli iskoristiti za jednodnevni izlet. Negdje dovoljno blizu da ne putujete satima do tamo, a opet dovoljno daleko da se možete pohvaliti da ste bili na putu.

Hrvatska Kostajnica idealno je mjesto za ljetni odmor u miru i tišini netaknute prirode uz Unu. Osim što se na rijeci možete okupati, grad, koji se prvi put spominje u 13. stoljeću, zanimljiv je za obići i upiti duh nekih prošlih vremena.

Prije nego se spustite u grad, na brdu Čukur obiđite spomenik Gordanu Ledereru, snimatelju poginulom u Domovinskom ratu. Spomen obilježje "Slomljeni pejzaž" podignuto je na vidikovcu s pogledom na dolinu Une, a vidjet ćete i Hrvatsku i Bosansku Kostajnicu.

Potom se vratite prema gradu, a s vrha ceste koja se spušta u dolinu vidjet ćete centar smješten uz rijeku. U samom centru je Hotel Central, zgrada izgrađena 1905. godine, koja je tijekom svog postojanja bila centar svih važnijih događanja u gradu. Kako je u ratu bila devastirana, obnovljena je i postala je zaštićeni spomenik kulture.

Ako ste ožednili, preko puta hotela, smješten između nekoliko kafića, izvor je vode Tekija, a stara je izreka lokalaca "'Ko se Tekije napije, uvijek se u Kostajnicu vraća". Centar grada brzo ćete obići, pa se spustite do šetnice uz samu Unu, a usput se možete na kojem mjestu zaustaviti i okupati se.

Na početku šetnice je crkva i samostan sv. Antuna, a preko puta most koji vodi do Starog zrinskog grada, utvrde iz 13. stoljeća koja stoji tik uz granicu s Bosnom. Ako je otvorena, na utvrdu se možete popeti i pogledati grad.

Kad ste već uz samu granicu, možete ju i preći i prizalogajiti u popularnoj Kobri, gdje lokalci, a i oni koji žive relativno blizu Kostajnice, često potegnu na ćevape. Ako baš niste raspoloženi za tako nešto, isprobajte zanimljiva jela s kestenom u restoranu Djed koji se smjestio na brdu iznad grada.

Hrvatska Kostajnica isplati se posjetiti i početkom listopada kada je Kestenijada, pa centar grada zauzmu štandovi s raznim kolačima od kestena, pečenim kestenima i drugim lokalnim specijalitetima, iako oni koji ga posjećuju redovno, kažu kako je festival doživio i bolje dane, ali i kvalitetniju i bolju ponudu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju