Na samoj granici s BiH, uz smaragdnu Unu, smjestio se gradić Hrvatska Kostajnica. Iako ga okružuje predivna priroda, život u ovom starom pounjskom gradu, čije se ime prvi put spominje još u 13. stoljeću, kao da je stao posljednjih desetljeća.

Trenutno u njemu živi manje od 3 tisuće ljudi, ali njegove ulice nikada nisu pune kao u ovo doba godine. Zapravo, ovog vikenda, točnije. Početkom listopada svake godine održava se tradicionalna Kestenijada.

Prekrasna arhitektura i stare zgrade Hrvatske Kostajnice do nedjelje nisu u prvom planu turistima koji dolaze iz svih krajeva Hrvatske okusiti mnogima najdraži jesenski plod: kesten. Zapravo, teško da će zgrade i primijetiti kraj horde ljudi koja se slijeva glavnom ulicom kroz centar grada sve do utvrde Zrinskih na Uni, kraj granice.

Hrvatska Kostajnica svoje ime duguje ovom plodu, jer je "kostanj" jedna od starijih varijanti riječi kesten, pa ga svake godine i slave.

U centru grada postavljeni su štandovi, a najbrojnija su ponuda kolači s kestenom. Iako je ranijih godina ponuda bila znatno bogatija, a i kolači finiji i s manje margarina, danas se isto može probrati i "ubosti" pokoji fini slatkiš. Naravno, tu su i pečeni kesteni, a gotovo na svakom štandu možete kupiti i koju kilu kestena.

Lokalni OPG-ovi nude svoje proizvode, od domaćih sireva do bučinih rezanaca, tradicionalne hrane u ovim krajevima. Kraj Une je i veliki šator s malo "konkretnijom" ponudom hrane, no vegetarijanci se ovdje neće usrećiti.

A za ljubitelje ćevapa, samo 10 minuta šetnje i prelaska granice tu je bosanski plac s pregršt ćevabdžinica, samo pazite, ovog vikenda teško da ćete naći slobodno mjesto u kojoj od njih. Tradicija je među redovnim posjetiteljima Kestenijade da na sat vremena pređu "preko" i najedu se ćevapa. A na putu natrag obavezno zavirite u utvrdu u kojoj se održava srednjovjekovni sajam.

Ako ste više za domaću kuhinju, na vrhu brda iznad grada nalazi se restoran Djed, u kojemu je nezaobilazna delicija knedla s kesten-pireom. Do vrha možete prošetati i usput kroz šumu sami si ubrati kestena ili za nekoliko minuta stići autom. Ako idete automobilom, zaustavite se na jednoj čistini, nećete ju promašiti, i divite se pogledu na grad i Unu.

A ako odlučite prespavati, Hotel Central nudi smještaj. Ako ništa drugo, makar prošećite ispred njega i proučite prekrasnu zgradu staru više od 100 godina. U njezinoj je blizini i izvor pitke vode u kojem svi posjetitelji obavezno natoče flašice.

Ako odlučite vlakom, ima popuste u vrijeme Kestenijade cijena povratne karte iz Zagreba i Velike Gorice za odrasle je 45, a za djecu 25 kuna, a putovat ćete oko sat i pol. Isto toliko, možda kojih 15-ak minuta više, trebat će vam i automobilom, starom cestom, jer na ovom potezu nema autoputa.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju