Kao što smo i dokazali više puta, volimo biti pri vrhu ljestvice primitivizma i ograničenosti pa tako ni slučaj konoplje nije iznimka. Iako se industrijski uzgojena konoplja koristi za proizvodnju papira, tekstila, ulja, konopca i platna, a siromašna je THC-om, što je čini neučinkovitim omamljujućim sredstvom - njezin je uzgoj zabranjen u mnogim zemljama. Zašto?

Nedavno sam naletjela na snimku jedne epizode emisije Na rubu znanosti, kada je gost bio Rick Simpson, jedan simpatični stariji gospodin iz Kanade, koji već godinama pomaže tisućama oboljelima te uljem od konoplje uspješno liječi rak, nakon što je i sam izliječio svoj. Osim njezinog ljekovitog utjecaja, gospodin Simpson nabrojao je još mnogo drugih stvari, između ostalog da se konoplja može koristiti kao hrana, energent, odjeća, građevinski materijal, pa čak i kao stočna hrana. Njeno vlakno, sjeme i ulje su od velike koristi i ljekovitosti. Ono što je mene posebno dojmilo je da je konopljino sjeme bogat izvor svih 20 aminokiselina, uključujući i 9 esencijalnih koje tijelo niti ne može proizvesti.

Sadrži vitamine A, B1, B2, B3, B6, C, D i E. Štiti od kardiovaskularnih bolesti, smanjuje kolesterol i štiti krvne žile te imunitet, kožu i mnoge organe. Konopljino ulje ne samo da je savršeno za njegu kose i kože, već pomaže u sprječavanju visokog kolesterola i tlaka, povećava izdržljivost, vitalizira, ubrzava zacjeljivanje ozljeda, smanjuje upale, zadržavanje vode u organizmu, poboljšava imunološke funkcije, smanjuje bol i oticanje kod artritisa, ublažava PMS, liječi bakterijske infekcije i jača funkcije mozga. Da se ne ponavljam previše, to su samo neke od brojnih prednosti ove biljke. Rick Simpson se je osvrnuo i na zabranu konoplje te zaključio da su srž problema interesne skupine jer nema realnog razloga za zabranu osim novčanog interesa i korupcije. Također su problem farmaceutske tvrtke i liječnici koji su dio tog sistema te se protiv tog istog sistema zasigurno neće boriti.

A, što se tiče indijske konoplje, popularnije zvane marihuane, ona sadrži visok udio THC-a. No, koliko god da je i THC kontroverzan, i u većini zemalja marihuana klasificirana kao štetna droga, istraživanja su i više nego jednom pokazala terapeutski značaj THC-a. Što kod raka, AIDS-a, epilepsije, astme, anoreksije, Alzheimerove bolesti i autoimunih bolesti pa i kod psihičkih poremećaja. O mogućoj štetnosti marihuane neću ni raspravljati, u svemu treba biti umjeren, naravno, ali moram spomenuti posebno drage zablude poput: "Ako probaš travu, probat ćeš i opasniju drogu" ili "Od trave se možeš predozirati i umrijeti".

Mislim da je tu temu najbolje završiti riječima Ricka Simspona: "Kada bi svi jednog jutra nakon buđenja zapalili joint, mislim da bi to bio bolji svijet. Taj dan ne bi bilo bijesa na cesti, ne bi vrištali jedni na druge kod kuće jer bi shvatili da za to nema razloga."

Na kraju svakog dana, pogotovo dok čitam vijesti ili gledam dnevnik, mnogo je stvari koje me rastužuju kad je riječ o našoj državi; a pogotovo kad se radi o neiskorištenim potencijalima koji bi puno značili i ljudima i okolišu. Imamo ih mnogo, konoplja je samo kap u moru; o njima bi se dalo raspravljati danima. No, ne koristimo ih. I nitko ništa ne govori, nitko ništa ne poduzima.Tko je ovdje lud?

Tako o konoplji na svom blogu razmišlja Ana Šefček. Koji je vaš stav?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju