1. Okruglice/ Svickova knedlik
Češke okruglice, izrađene od pšeničnog brašna ili krumpira, imaju sličan izgled i okus poput bijelog kruha. Četiri ili pet kriški knedli uz goveđi odrezak ili svinjetinu poslužuje se sa žličicom umaka od brusnice, ne samo radi estetike. Ovo se jelo obično poslužuje s kiselim kupusom.

2. Voćne okruglice / Ovocny knedliky:
Ove su okruglice za razliku od prošlih, pune raznog voća, breskvi, marelica, šljiva, i poslužuju se kao desert, ili čak glavno jelo. Negdje ih posipaju kakaom i preliju maslacem tako da dobiju zanimljiv okus - slatko, kiselo i masno, sve u isto vrijeme. Ovo jelo je lako za napraviti, ne stoji previše i često se pripravlja tijekom ljeta.

3. Goveđi Gulaš
Mađari tvrde da su oni izmislili goveđi gulaš, ali to tvrde i Česi. Dok ne probate i jednog i drugog, eto savršenog povoda. Ne zaboravite u bilježnicu zapisati utiske!

4. Pohani sir s tartar umakom / Smazeny syr
Pohani sir (prije prženja umočen u brašno, jaja i krušne mrvice) poslužuje se uz salatu od crvenog kupusa i pomfrit. Zalogaj topljenog sira u vašim ustima – savršena doza masne hrane za taj dan!

5. Juha / Polevky
Česi obično jedu juhu za vrijeme ručka ili kao lijek od mamurluka. To je tipična juha od govedine i povrća, kakvu pripremaju i naše majke. Nedjeljom, često, s istim ljekovitim učinkom!

6. Pomfrit / Bramboraky
Ovaj jednostavan, ali ukusan snack je nacionalno jelo Bjelorusije, a ni Česima nije mrzak, naprotiv. Priprema je vrlo jednostavna: ogulite i narežete krumpir, uvaljate u brašno i jaja i pržite na malo ulja.

7. Kobasica
Ovu fast-food kobasicu možete vidjeti posvuda po svijetu, ali Česi svoju – obožavaju! Ako ste ljubitelji hot-doga, nećete moći odoljeti ovoj puno kvalitetnijoj street –food poslastici. Ili možda – poslanici?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju