1. Grah
Ako nemate vremena za višesatno namakanje graha i kuhanje, nemojte osjećati grižnju savjest. Kupite grah u konzervi, dobro ocijedite zasoljenu vodu u kojoj je stajao i pažljivo isperite svaki plod pa ga iskoristite za pripremu juha, variva, namaza i slično. Grah je izvrsna namirnica jer je bogata prehrambenim vlaknima i proteinom.

2. Divlja riba
Konzervirane sardine i tuna odličan su dodatak finim salatama. Kad god možete birajte konzerve s ribom ulovljenom u otvorenom moru jer se one iz uzgoja hrane umjetnom hranom, ali i tretiraju antibioticima.

3. Pelati

Rajčica je temelj svakog crvenog umaka i juha. Ako pri ruci nemate svježe rajčice u sezoni, poslužite se konzerviranim pelatima. Birajte cijele rajčice umjesto onih već unaprijed isjeckanih, jer osiguravaju već broj kulinarskih kombinacija.

Automati za hranu u Japanu - 3 Zanimljivosti Zemlja u kojoj ima više automata za hranu nego stanovnika u Hrvatskoj

4. Kokosovo mlijeko
Uživate li u azijskim okusima, kokosovo mlijeko nezaobilazna je namirnica u pripremanju ove vrste hrane. Dodaje se curryjima, ali i pečenim keksima, zobenoj kaši i smoothiejima. Imate li priliku, birajte konzerve kokosovog mlijeka sa što je manje mogućih aditiva.

5. Artičoke

Za čišćenje cijele artičoke potrebno je mnogo vremena i umješnosti. Uz to, riječ je vrlo skupom povrću koji ima vrlo mali jestiv dio. Srca artičoke bogate su vlaknima i prebioticima, te se smatraju odličnim dodatkom salata i jela od tjestenine. Kad vam zatrebaju, poslužite se onima iz konzerve.

Savjet plus:

Unutarnja strana velikog broja konzervi sadrži kemijski spoj bisfenol-a (BPA) koji je povezan s problemima metabolizma, hormonalnim poremećajima, dijabetesom tipa 2, srčanim bolestima i slično. Ako želite izbjeći rizik, birajte konzerve bez bisfenola-A, ili tražite hranu u zamjenskim vrstama pakiranja.

Nije cijeli plod jestiv! 5 namirnica sa skrivenim otrovnim dijelovima Voće i povrće - 3 Voće i povrće - 5 Voće i povrće - 4 +1 Voće i povrće - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju