Zuppa di farro popularno je jelo toskansko jelo, osobito u šarmantnom gradu Lucca i njegovoj okolici. Riječ je o jelu na žlicu sastavljenom od ječma i graha koje je popularan izbor u hladnijem dijelu godine.

Zuppa di farro tradicionalno se priprema sa šarenim grahom – suhi grah namoči se večer prije pripreme, a potom ujutro skuha s ostalim sastojcima. Ako si želite skratiti vrijeme pripreme, možete upotrijebiti i već kuhani grah iz konzerve.

U jelo se obavezno dodaje soffrito, ali i malo nasjeckane pancete. Servira se pak s kriškom domaćeg kruha i nešto domaćeg maslinova ulja. Domaćini u Italiji uz to će vam ponuditi i čašu crvenog vina.

Zuppa di farro - sastojci:

  • 750 ml povrtnog temeljca
  • 500 g kuhanog šarenog graha
  • 200 g ječma
  • 200 g nasjeckane rajčice iz konzerve
  • 50 g pancete
  • 1 mrkva
  • 1 stapka celera
  • 1 luk
  • 1 grančica ružmarina
  • maslinovo ulje
  • sol i papar po želji
  • listovi kadulje

Zuppa di farro - priprema:

  1. Zagrijte malo maslinova ulja u većem loncu i na njemu pirjajte nasjeckani luk, mrkvu i celer. Kuhajte oko pet minuta, dok povrće ne omekša. Dodajte nasjeckanu pancetu i nastavite pirjati nekoliko minuta. U lonac ubacite grančicu ružmarina i nekoliko listova kadulje te sve začinite sa solju i paprom.
  2. Sadržaj lonca podlijte s pola litre povrtnog temeljca i nasjeckanim rajčicama. Ubacite u lonac i kuhani grah pa sve zajedno termički obrađujte oko 10 minuta.
  3. Izvadite iz lonca ružmarin i kadulju pa štapnim mikserom zgusnite jelo. Tada dodajte ostatak temeljca i ječam. Na laganoj vatri nastavite kuhati jelo oko pola sata do 40 minuta, odnosno dok se ječam ne skuha do kraja. Dodatno posolite i popaprite.
  4. Servirajte zuppu di farro s ekstra djevičanskim maslinovim uljem i malo crnog papra. Dobar tek!

Čije je varivo od graha najbolje? 7 svjetskih recepata koje treba probati barem jednom u životu Fažolata Grah Kuhani grah s mljevenim mesom +2 Pijani grah/Ilustracija