Zuppa di farro popularno je jelo toskansko jelo, osobito u šarmantnom gradu Lucca i njegovoj okolici. Riječ je o jelu na žlicu sastavljenom od ječma i graha koje je popularan izbor u hladnijem dijelu godine.
Zuppa di farro tradicionalno se priprema sa šarenim grahom – suhi grah namoči se večer prije pripreme, a potom ujutro skuha s ostalim sastojcima. Ako si želite skratiti vrijeme pripreme, možete upotrijebiti i već kuhani grah iz konzerve.
U jelo se obavezno dodaje soffrito, ali i malo nasjeckane pancete. Servira se pak s kriškom domaćeg kruha i nešto domaćeg maslinova ulja. Domaćini u Italiji uz to će vam ponuditi i čašu crvenog vina.
Zuppa di farro - sastojci:
- 750 ml povrtnog temeljca
- 500 g kuhanog šarenog graha
- 200 g ječma
- 200 g nasjeckane rajčice iz konzerve
- 50 g pancete
- 1 mrkva
- 1 stapka celera
- 1 luk
- 1 grančica ružmarina
- maslinovo ulje
- sol i papar po želji
- listovi kadulje
Zuppa di farro - priprema:
- Zagrijte malo maslinova ulja u većem loncu i na njemu pirjajte nasjeckani luk, mrkvu i celer. Kuhajte oko pet minuta, dok povrće ne omekša. Dodajte nasjeckanu pancetu i nastavite pirjati nekoliko minuta. U lonac ubacite grančicu ružmarina i nekoliko listova kadulje te sve začinite sa solju i paprom.
- Sadržaj lonca podlijte s pola litre povrtnog temeljca i nasjeckanim rajčicama. Ubacite u lonac i kuhani grah pa sve zajedno termički obrađujte oko 10 minuta.
- Izvadite iz lonca ružmarin i kadulju pa štapnim mikserom zgusnite jelo. Tada dodajte ostatak temeljca i ječam. Na laganoj vatri nastavite kuhati jelo oko pola sata do 40 minuta, odnosno dok se ječam ne skuha do kraja. Dodatno posolite i popaprite.
- Servirajte zuppu di farro s ekstra djevičanskim maslinovim uljem i malo crnog papra. Dobar tek!
Čije je varivo od graha najbolje? 7 svjetskih recepata koje treba probati barem jednom u životu