Neka vas ne obeshrabri njihov nezanimljiv i pomalo neugledan izgled – chia sjemenke su superhrana prepuna nutrijenata koji čine čuda za naše zdravlje.

Ta mala jestiva zrnca biljke Salvia hispanica porijeklom su iz Meksika, a iznimno su zasitna. U 100 grama chia sjemenki nalazi se oko 490 kalorija i znatne količine prehrambenih vlakna.

Odličan su izvor bjelančevina biljnog porijekla – u 100 grama chia sjemenki nalazi se oko 15 grama proteina.

Obiluju i omega-3 te omega-6 masnim kiselinama koje održavaju zdravlje krvožilnog sustava, pa se često nalaze u prehrani vegana i vegetarijanaca. Ipak, svatko bi ih trebao uvrstiti u svoju prehranu.

Zašto je dobro jesti chia sjemenke?

  • dobar su izbor prehrambenih vlakana koja ubrzavaju probavu i pospješuju rad crijeva
  • sadrže omega-3 i omega-6 masne kiseline koje čuvaju zdravlje srca i krvnih žila
  • obiluju kalcijem – važnim mineralom za očuvanje zdravlja kosti i zubi
  • čine vas duže sitnima, pa se preporučuju osobama koje žele smršavjeti odnosno održati željenu težinu

Kako je najbolje jesti chia sjemenke?

Namočite ih u nekoj tekućini poput vode, mlijeka ili biljnih zamjena za mlijeko u trajanju od barem 15 minuta, a može i preko noći. Obično se jedna žlica chia sjemenki stavlja u jedan decilitar tekućine.

Chia sjemenke pune su hranjivih tvari Chia sjemenke pune su hranjivih tvari (Foto: Shutterstock)

Chia sjemenke u tekućini nabubre i dobiju želatinoznu teksturu nalik na puding pa se često koriste za pripremu zdravije alternative te slastice u kombinaciji s nekim zaslađivačem, kakao prahom, ekstraktom vanilije i sličnim sastojcima.

Imajte na umu da se chia sjemenke bolje probavljaju u nabubrenom obliku. Ako vam smeta njihova želatinozna tekstura, sjemenke možete samljeti u mlincu za kavu prije nego što ih pomiješate s drugim sastojcima po želji.

Nabubrene chia sjemenke možete dodati u smoothieje, jogurt, kuhani griz ili zobenu kašu.

Jednu žlicu chia sjemenki možete pomiješati s dvije do tri žlice obične vode kako biste dobili biljnu alternativu za jaje koju možete iskoristiti u receptima za pečenje slastica.

Gdje ih kupiti i kako ih čuvati?

Chia sjemenke danas se mogu pronaći u većini supermarketa i trgovina mješovitom robom.

Cijena ovisi o veličini pakiranja, ali i mjestu na kojem ih kupujete. Manje vrećice od 100 grama chia sjemenki mogu se kupiti u supermarketima po cijeni od oko 2 eura, dok se pakiranja od jednog kilograma mogu pronaći u trgovinama zdrave hrane za 6,5 eura.

Chia sjemenke možete neko vrijeme držati na sobnoj temperaturi, ali ako želite da potraju što duže, prebacite ih u staklenu posudu i pohranite u hladnjaku.

Sjemenke koje čine čudo za zdravlje, a koje je najbolje jesti mljevene Dodajte ih u smoothie Jedite krekere s raznim sjemenkama Dodajte ih u avokado tost +0 Lanene sjemenke se lakše probavljaju kada se jedu smljevene

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju