Batata harra je popularno jelo u Libananu, ali i na cijelom Bliskom istoku. Riječ je o začinjenim krumpirima koji se poslužuju kao prilog uz druga jela.
Prepuni su okusa, ali i svježine zahvaljujući zapanjujućoj kombinaciji namirnica i začina. Krumpiri se obično režu na manje kocke, termički obrađuju u tavi, a potom sljubljuju sa svježim začinskim biljem i sokom limete.
Kako začiniti krumpire?
Začinjenost krumpira ovisi o receptu i državi u kojoj se priprema – u nekim dijelovima Bliskog istoka krumpiri se sljubljuju s harisa pastom i vrlo su ljuti, dok se u drugim zemljama prednost daje suptilnoj toplini koju daje spoj čili pahuljica, češnjaka i kurkume.
Mi vam dajemo recept za potonju verziju batata harre. Krumpire prvo termički obradite u vodi, a potom narežite na komadiće veličine zalogaja i dovršite u tavi s uljem i začinima.
Ovako pripremljene krumpire poslužite uz pečeno meso, ribu i povrtne popečke. Na Bliskom istoku batata harra se često uz mesne okruglice kofte, pileći kebab, ali i falafel.
Sastojci:
- 6 krumpira
- 2 češnja češnjaka
- 2 čajna žličice sjemenki korijandera
- 2 čajne žličice mljevenog kurkume
- 1 limeta
- 1 čajna žličica čili pahuljica
- biljno ulje po želji
- svježi listići korijandera
- svježi peršin
- svježi kopar
- sol i papar po želji
Priprema:
- Ogulite krumpire i stavite ih kuhati u vodu. Krumpir skuhajte skoro do kraja – nožem biste lagano trebali probosti središte krumpira, ali plod se ne bi trebao raspadati u vodi.
- Ocijedite kuhani krumpir i pustite da se malo ohladi, a potom ga narežite na kocke veličine zalogaja.
- U većoj tavi zagrijte nešto ulja, pa na njemu prepržite sitno nasjeckani češnjak, sjemenke korijandera i pahuljice crvene paprike.
- Dodajte kurkumu u prahu i nasjeckani krumpir. Sve dobro promiješajte i pustite da se krumpiri termički obrade do kraja i dobiju lijepu zlatnu boju. Posolite i popaprite po želji.
- Pečeni krumpir pomiješajte sa sitno nasjeckanim začinskim biljem i svježe iscijeđenim sokom limete. Dobar tek!
Kako se prije toga nismo sjetili! Genijalan trik za savršeno pečene - i brzo gotove krumpire +1