Sastojci za 12 većih kuglica falafela:
- 200 grama suhog slanutka
- ¼ čajne žličice sode bikarbone
- 100 grama svježeg peršina bez peteljki
- 100 grama svježeg lišća korijandera
- 50 grama svježeg kopra
- 3-4 češnja češnjaka
- ½ žlice kumina
- ½ žlice korijandera
- ½ čajne žličice kajenskog papra (po želji)
- ½ žlice praška za pecivo
- 1 žlica tostiranih sjemenki sezama
- ulje za prženje
- sol i papar po želji
Priprema falafela:
- Suhi slanutak stavite u veliku zdjelu s vodom i sodom bikarbonom, pa pustite da odstoji preko noći. Slanutak možete močiti i do 16 sati ovisno o vrsti zrnja koje imate kod kuće.
- Ocijedite vodu od slanutka i papirnatim ručnikom ga dobro osušite. Slanutak stavite u blender, zajedno sa svježim peršinom, koprom i lišćem korijendera, pa od toga napravite finu smjesu.
- Smjesi od slanutka dodajte češnjak, kumin, korijander, kajneski papar te sol i papar po želji.
- Ovako pripremljenu smjesu stavite barem sat vremena u hladnjak.
- Neposredno prije pečenja u smjesu dodajte prašak za pecivo i sezamove sjemenke pa žlicom formirajte kuglice.
- Pecite u dobro zagrijanom biljnom ulju barem tri do četiri minute dok kuglice ne postanu tamno smeđe. Ocijedite višak masnoće, pa poslužite s pogačom, umakom od sezama i povrćem po želji. Dobar tek!
Doručak dostojan faraona nakon kojeg je teško disati: Dobar razlog zašto Egipćani jedu bob čim otvore oči +0