Sastojci za 12 većih kuglica falafela:

  • 200 grama suhog slanutka
  • ¼ čajne žličice sode bikarbone
  • 100 grama svježeg peršina bez peteljki
  • 100 grama svježeg lišća korijandera
  • 50 grama svježeg kopra
  • 3-4 češnja češnjaka
  • ½ žlice kumina
  • ½ žlice korijandera
  • ½ čajne žličice kajenskog papra (po želji)
  • ½ žlice praška za pecivo
  • 1 žlica tostiranih sjemenki sezama
  • ulje za prženje
  • sol i papar po želji

Priprema falafela:

  1. Suhi slanutak stavite u veliku zdjelu s vodom i sodom bikarbonom, pa pustite da odstoji preko noći. Slanutak možete močiti i do 16 sati ovisno o vrsti zrnja koje imate kod kuće.
  2. Ocijedite vodu od slanutka i papirnatim ručnikom ga dobro osušite. Slanutak stavite u blender, zajedno sa svježim peršinom, koprom i lišćem korijendera, pa od toga napravite finu smjesu.
  3. Smjesi od slanutka dodajte češnjak, kumin, korijander, kajneski papar te sol i papar po želji.
  4. Ovako pripremljenu smjesu stavite barem sat vremena u hladnjak.
  5. Neposredno prije pečenja u smjesu dodajte prašak za pecivo i sezamove sjemenke pa žlicom formirajte kuglice.
  6. Pecite u dobro zagrijanom biljnom ulju barem tri do četiri minute dok kuglice ne postanu tamno smeđe. Ocijedite višak masnoće, pa poslužite s pogačom, umakom od sezama i povrćem po želji. Dobar tek!

Doručak dostojan faraona nakon kojeg je teško disati: Dobar razlog zašto Egipćani jedu bob čim otvore oči Egipatski doručak - 4 Egipatski doručak - 1 Egipatski doručak - 2 +0 Egipatski doručak - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju