Sastojci za 12 većih kuglica falafela:
200 grama suhog slanutka
¼ čajne žličice sode bikarbone
100 grama svježeg peršina bez peteljki
100 grama svježeg lišća korijandera
50 grama svježeg kopra
3-4 češnja češnjaka
½ žlice kumina
½ žlice korijandera
½ čajne žličice kajenskog papra (po želji)
½ žlice praška za pecivo
1 žlica tostiranih sjemenki sezama
ulje za prženje
sol i papar po želji
Priprema:
1. Suhi slanutak stavite u veliku zdjelu s vodom i sodom bikarbonom, pa pustite da odstoji preko noći. Slanutak možete močiti i do 16 sati ovisno o vrsti zrnja koje imate kod kuće.
2. Ocijedite vodu od slanutka i papirnatim ručnikom ga dobro osušite. Slanutak stavite u blender, zajedno sa svježim peršinom, koprom i lišćem korijendera, pa od toga napravite finu smjesu.
3. Smjesi od slanutka dodajte češnjak, kumin, korijander, kajneski papar te sol i papar po želji.
4. Ovako pripremljenu smjesu stavite barem sat vremena u hladnjak.
5. Neposredno prije pečenja u smjesu dodajte prašak za pecivo i sezamove sjemenke pa žlicom formirajte kuglice.
6. Pecite u dobro zagrijanom biljnom ulju barem tri do četiri minute dok kuglice ne postanu tamno smeđe. Ocijedite višak masnoće, pa poslužite s pogačom, umakom od sezama i povrćem po želji. Dobar tek!
Zdravi savjet:
Slanutak je mahunarka s velikim brojem prehrambenih vlakana koji potiču probavu. Pridodate li mu nešto ljutih začina poput kajenskog papra, dobit ćete moćan duet koji ubrzava metabolizam i potiče sagorijevanje masnih naslaga.