Crna slavonska svinja autohtona je hrvatska pasmina koja je pravo genetsko čudo. Njezino je meso meko kao duša, a sve to zahvaljujući posebnom načinu uzgoja i hranidbe. Za razliku od ostalih svinja, crna slavonska slobodno trči na otvorenom, a tamo se i hrani. Na ispaši i u šumi nalazi sve što joj je potrebno za život, pa je njeno meso puno zdravije od onog klasične bijele svinje koja svoje dane provodi u toru, a čije se meso često nalazi na našem tanjuru.

Veće Hrvatice od crne slavonske svinje nema jer njezino podrijetlo seže do dvjesto godina u prošlost zbog čega će ljubitelji 100% domaćeg doći na svoje. Njezino je meso prava delicija jer se kod nje otpušta znatno manji postotak mesnog soka za razliku od klasičnog svinjskog mesa, a ima čak 60% intermuskulaturne masti koja daje onu sočnost mesu od koje rastu zazubice.

Crna slavonska svinja Crna slavonska svinja (Foto: PR)

Zbog toga je idealno meso za pripremu suhomesnatih proizvoda, stoga niti ne čudi da su se brojni domaći proizvođači brže bolje bacili na njihovo spravljanje. Jedan od njih je i DOBRO - brend koji se može pohvaliti vrhunskim proizvodima napravljenim po najvišim standardima, pa je meso crne slavonske svinje bilo nezaobilazno. S obzirom na to da se crna slavonska svinja uzgaja na specifičan način, DOBRO ju nabavlja od lokalaca specijaliziranih za njihov uzgoj. DOBRO je tako u svoju kolekciju suhomesnatih proizvoda ubrojao i fajfer salamu, spravljenu od pažljivo odabranih komada mesa ovog slavonskog bisera.

Svoje mjesto pod suncem našle su i zimska i pannonico salama koje također sadrže meso naše fajferice. Masnoća crne slavonske svinje koja se dodaje u ove proizvode čini ih pravim delicijama i daje im onu sočnost od kojih se salame doslovno „tope“ u ustima. Zimska DOBRO salama je blažeg okusa s dodatkom prirodnih začina, dok se u pannonico DOBRO salamu dodaju zrna papra koji je čine pikantnijom, ali i aromatičnijom.

DOBRO pannonico salama DOBRO pannonico salama (Foto: PR)

DOBRO svoje proizvode rade s manjim udjelom soli, pa se njhove salame mogu jesti češće negoli ostali suhomesnati proizvodi iz našeg hladnjaka jer su laganije, blaže i nježnije u odnosu na ostale.

Zbog načina života kojeg uživa crna slavonska svinja te zdravih masnoća i čvrstoće mišićnih vlakana od kojih se sastoji njeno meso, naša fajferica ima blagotvorno djelovanje na organizam, a njeno meso mnogi preporučaju za jačanje imuniteta.

DOBRO zimska salama DOBRO zimska salama (Foto: PR)

Ovo slavonsko blago, fino i zdravo, čije je meso toliko sočno da bismo najradije prste polizali, trebalo bi se sve češće nalaziti i na našem tanjuru. Njezinu kvalitetu prepoznao je i DOBRO, pravi promotor ove domaće pasmine svinje iz njihovog kraja, čiju vrhunsku kvalitetu pokazuju u svojim salamama koje će se sve češće nalaziti na našim platama, ali i u našem sendviču.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom DOBRO po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju