Mali kvartovski dućani u kojima se mogu naći domaći, lokalni i ekološki proizvodi posljednjih godina u Zagrebu nailaze na sve veći broj kupaca, a tijekom blagdana velika su pomoć prilikom pripreme gozbe za EKO Božić. Svaki od dućana ima „ono nešto“ zbog čega su stekli stalne posjetitelje; kako zbog mirisnih nešpricanih plodova, etiketa na kojima je tek nekoliko zdravih sastojaka, veganske i vegetarijanske ponude, odlične zimnice ili craft piva.

Oni koji brinu o okolišu rado odlaze u male trgovine koje izbjegavaju plastičnu ambalažu i sa sobom nose platnenu ili biorazradivu vrećicu. Dobar je i osjećaj kada znamo da ne podržavamo potrošnju goriva što odlazi na transport iz dalekih dijelova svijeta te doprinosimo smanjivanju našeg ugljičnog otiska.

Ugljični otisak podrazumijeva ukupnu količinu stakleničkih plinova koji štetno djeluju na klimatske promjene, a izravno ili neizravno koristi ga svatko od nas. Kada je koncentracija stakleničkih plinova iznimno visoka dolazi do oštećivanja atmosfere, a jedan od načina na koji to možemo spriječiti je da kupujemo mudro.

Osim toga, kupnjom domaćih proizvoda podržavamo domaću proizvodnju za dobrobit svih nas, ali to već sigurno znate 😊

Proljeće

„Naš koncept mini-marketa nudi sve što trebaš da se osjećaš lepršavo i poletno. Imamo zdravu hranu i druge proizvode za održivo i svjesno življenje, doručak i kavu za ponijeti, razgovor, dobro društvo i izvrsnu glazbu“, kažu u Proljeću na Kvatriću. Na križanju Ivana Trnskog i Sermageove možete pronaći voće i povrće malih dobavljača, proizvode poput izvrsnog domaćeg sira i skute, "živog" octa, finog ajvara, craft piva i drugih divota. 

LOKAL market&bar

Po svježe lokalne namirnice na Knežiji ide se u Lokal market&bar. Vrhunski sirevi obiteljskog obrta Vesna Loborika, svježa tjestenina Perica, Miatella zdravi namaz od lješnjaka, kao i hrostule, trganci s plavcem malim, galetini i pandoleti s Pelješca (Croccantino) dio su raznovrsne ponude. Ondje možete naći i blagdanske poklon-paketiće, panettone iz pekarnice Kroštula, a ovih dana primaju predbilježbe za blagdane - u ponudi su svježe meso, plate i kolači.

The škarnicl

„Dobrodošli u The škarnicl, dućan domaće hrane koji spaja tradicionalne namirnice s modernim životom mladih obitelji. Cilj nam je opskrbiti Novi Zagreb domaćom hranom i pokazati susjedima kako bi kuhale naše bake da su opet mlade“, kažu u Škarniclu. U trgovini koja se smjestila na adresi Jauščica 5a možete se opskrbiti svježim mesom, ribom, voćem i povrćem, zimnicama modernih baki, začinima, uljima, kruhom, a imaju i mlijeka, jaja i sira. Na podugačkom popisu pronaći ćete i pekmez, kolačiće i kolače, domaće čajeve, kavu i začine.

Breza

Breza kutak zdrave hrane nudi voće i povrće domaćih OPG-ovaca, kruh, jaja iz slobodnog uzgoja, sir, vrhnje, sirutku, meso i zimnicu na adresi Harambašićeva 6. Ondje možete naći i domaće bučnice, štrudle, beskvasni kruh i integralni sa špinatom, domaću tjesteninu i svježe kore za lazanje. Među finim proizvodima u staklenkama tu su pasirana dalmatinska rajčica, konšerva, grah s povrćem, ljuti pečeni ajvar i drugo.

Špeceraj

Smanjiti količinu otpada po kućanstvu i bacanje hrane bila je misao vodilja pri otvaranju prvog hrvatskog rinfuznog mini marketa Špeceraj na Svačićevom trgu 1, kojem se u međuvremenu pridružio i onaj u Ilici 65. Voće, povrće i zimnica s obiteljskih gospodarstava, svježe eko-meso, riblje delicije poput mariniranih kozica, paštete od dimljenog bakalara i marinirane hobtnice te domaći mliječni proizvodi, craft pivo, sirupi i grickalice dio su bogate ponude. Špeceraj potiče kupce da recikliraju ambalažu kako bismo zajedničkim snagama učinili uslugu planetu.

Rougemarin Doma


Ponuda trgovine temelji se umacima, namazima, marinadama, temeljcima, mesu, svježim namirnicama i svemu ostalom što je potrebno za lakše kuhanje kod kuće. Imaju i domaće voće i povrće. Pikantna domaća majoneza, marinirane ploške tikvica, pesto, bolonjez ragu, domaća tjestenina, ušećereni bademi neki su od omiljenih proizvoda. Tijekom blagadana imaju i Xmass pack pića poput kuhanog vina, šljivovice i vinjaka u simpatičnim malim staklenkama koje samo treba zagrijati. Potražite ih u Petrinjskoj 2 i na internetu.

Zdravo, prirodno i fino: Krećemo u avanturu pripreme EKO Božića EKO Božić - 2 EKO Božić - 1 EKO Božić - 4 +1 EKO Božić - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju