U potrazi za toplinom i bojama proljeća krenuli smo prema Kvatriću. Na križanju Ivana Trnskog i Sermageove nalazi se novi dućan u kojem je lako zaboraviti gdje smo – i kada. Koncept Proljeća, kakav je u Berlinu ili Londonu posve uobičajen, sugerira da je moguće kupovinu pretvoriti u ritual, koji budi želju za razgovorom o hrani i životu, uživanjem u glazbi koja dopire s gramofona između šarenih staklenki i svježih namirnica.

Poput kakvog malog placa, na kojem možete uhvatiti stihove „Oh, it's such a perfect day; I'm glad I spent it with you“ (ili neku drugu stvar od Lou Reeda, Bob Dylana… ) i popiti odličnu kavu, Proljeće je mjesto gdje susjedi dolaze po svoj komadić joie de vivre, odnosno radosti i dobre atmosfere. A upravo su se iz želje za vlastitim kutkom s lijepom vibrom, Ivana Gladović i Saša Tkačenko odlučili upustiti u novi projekt.

Rad Ivane Gladović ste možda već upoznali kroz festival Biljke i svirke, koji spaja glazbu i prirodu, a prvi put se održao prije četiri godine u Botaničkom vrtu. Saša je vizualni umjetnik, a Ivanu je upoznao prije nekoliko godina, sasvim slučajno (ako vjerujete u slučajnosti). Kliknuli su na prvu, a kao začin stalnim poslovima odlučili su dodati projekt koji je odraz želje i potrebe da naprave nešto zajedničkim snagama. Pritom su im pomogli prijatelji i obitelj, a prije mjesec dana Proljeće je otvorilo svoja vrata.

„U Zagrebu se u zadnje vrijeme otvara zaista puno zanimljivih trgovina i svaka od njih na neki način ima svoj šarm. Mi smo prvenstveno željeli stvoriti mjesto na kojemu je moguće kupiti stvari koje i sami volimo jesti i koristiti, te stvoriti atmosferu u kojoj je nama ugodno provoditi vrijeme. Možda smo zapravo samo željeli shopping pretvoriti u ljepše i ugodnije iskustvo, prvenstveno za nas a onda i za druge“, priča nam Ivana Gladović, dodajući kako je im je kao inspiracija za ime poslužilo najdraže godišnje doba, vrijeme kada se priroda budi, a onda i mi s njom.

Namirnice dolaze uglavnom od malih lokalnih proizvođača, ali imaju i raznih delicija iz Makedonije, Italije i drugih zemalja.

„Namirnice biramo vrlo jednostavnom metodom - krenuli smo s onima koje smo i sami koristili, a kako se priča o Proljeću proširila počelo nam se javljati i dosta zanimljivih dobavljača, tako da svaki dan isprobavamo i otkrivamo nešto novo i širimo asortiman. Sve što nam je fino jednostavno stavimo na policu i promatramo što će se dogoditi. Zasada se to pokazalo kao najbolja metoda“, kaže Ivana koju smo pitali i kako se rodilo zanimanje za zdravu hranu te koji su im omiljeni proizvodi u dućanu.

„Pročitala sam jednom negdje kako u svemu treba biti umjeren, pa tako i u umjerenosti :). Mislim da je to zapravo čitava filozofija, i hrane i života. Nekako nam je naravno najbliža mediteranska prehrana, s puno voća, povrća, maslinovog ulja i sličnih sastojaka, ali uvijek volimo probati nove stvari, tako da obožavamo i azijsku, vijetnamsku, ali i regionalnu kuhinju. Apsolutno obožavamo skutu i škripavac OPG-a Kolačević, kefire i joguste Milk Bara koji savršeno pašu uz prefinu Granolaramu, kozje proizvode Capra domestica, ali i svježe voće i povrće OPG-a Medak, Fileš i mnogih drugih. Tu su i genijalni ajvari, džemovi, craft piva, Cidrani ocat…zasada zapravo sve dobro ide, ali skuta, granola i nar su možda ipak favoriti naših kupaca - to jednostavno nestaje s polica“, kaže.

Osim po voće i povrće, kupci navrate i po vrhunsku kavu, koju pijuckaju u dućanu – ili ispred njega.

„U Proljeću se pije isključivo Elis kava, i to iz predivnog La Marzocco aparata kojeg smo naslijedili od našeg dragog Nika Orosija. Nik nam je zaista ogromna podrška od prvog dana i na tome smo mu beskrajno zahvalni. A i mnogi naši kupci su dobro upoznati s Elis kavom i jako su sretni da po nju više ne moraju ići skroz do Britanca, tako da je svima dobro. Zasad je kava samo za van, a često se popije i s nogu ispred trgovine. Zapravo nam je, kao i svima, epidemiološka situacija zasada malo pomrsila planove, ali sigurni smo da će do proljeća i Proljeće zasjati u punom sjaju“, priča nam vlasnica.

U Proljeću osim hrane, važno mjesto ima i glazba, a playlista je raznovrsna.

„Do sada smo vjerojatno najviše puta pustili Nat King Colea, Lou Reeda i Bob Dylana - barem dok sam ja bila u Proljeću“, smije se Ivana i dodaje: „Imamo jako puno različitih ploča, a naši prijatelji i kupci nam svakodnevno donose nove, što nas jako veseli. U našoj kolekciji ima jako puno Azre, klasične glazbe, jazza…zbilja za svakog po nešto.

Neki kupci se oduševe kada vide gramofon, a neki ga uopće ni ne registriraju jer su previše fokusirani na povrće - različiti su u svakom smislu. Ima tu i mladih obitelji koje nam često dolaze zajedno, i umirovljenika i hipstera i DJ-a i trenera - zapravo su naši kupci na neki način pravi presjek našeg kvarta i svaki od njih ima neku zanimljivu priču. To nam je baš drago“, kaže Ivana Gladović.

Pitali smo je i što je najviše veseli u poslu te kakve nas sve novosti očekuju u Proljeću.

„Evo na primjer, jučer ujutro nam je došla susjeda i kupila špinat. Nakon sat vremena se vratila rekavši da ga je skuhala i da je fenomenalan pa je odmah došla po još. Takve stvari se događaju svakodnevno i to me baš veseli- super mi je dijeliti s našim kupcima i susjedima našu ljubav prema kvalitetnoj i finoj hrani.

Također me veseli i činjenica da na neki način dajemo prostor i platformu fantastičnim malim dobavljačima, kojih je zaista puno. Čak kada bi i imali dovoljno robe za to, njima se izuzetno teško predstaviti kupcima u velikim dućanima i supermarketima koji su pretrpani proizvodima među kojima se ponekad teško snaći.

A najviše me veseli činjenica da su apsolutno svi naši dobavljači i divni ljudi, s kojima je zaista zadovoljstvo raditi.

Planovi za budućnost su veliki, ali prvi nam je korak realizirati naš koncept u potpunosti što ćemo, nadamo se, moći na proljeće“, kaže Ivana.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju