Oni koji ne žele presuditi boru, smreki ili jeli radi nekoliko dana lijepog ugođaja za blagdane se sve češće odlučuju na unajmljivanje božićnih drvaca ili kupovinu onih u tegli koje nakon blagdana vraćaju prirodi. Najam borova uobičajena je praksa po svijetu, a i kod nas se proteklih godina sramežljivo pojavljuju tvrtke koje nude takve mogućnosti.

Dovoljno je naručiti drvce ponuđene veličine telefonom, a ono potom stiže na adresu. Privremeni udomitelji drvca snose rizik oštećenja ili gubitka, a kako biste to spriječili, potrebno je nešto brige i zalijevanja. Cijene takvih drvaca, koje uključuju i dostavu te otpremanje kreću se od nekoliko stotina kuna, ovisno o željama. Osim najma drvca, dobra ideja je i kupovina onoga u tegli, ali i tu treba pripaziti kako bi ostalo živo i zdravo.

„Obično je riječ o smreki ili jeli, koje su izvađene iz tla najčešće neposredno prije prodaje. Takva drvca imaju uglavnom razvijen glavni korijen s manje korijenovih dlačica. Opstanak i mogućnost daljnje sadnje ovisi o veličini posude, starosti drvca i kvaliteti vađenja. Želite li njegovati drvce u posudi za slijedeće blagdane, odaberite manje stablo jer je mogućnost njegovog preživljavanja veća“, savjetuju na internetskim stranicama Hrvatske šume i dodaju kako je prije unošenja u kuću ili stan dobro ostaviti ga dan-dva u prostoru gdje je temperatura nešto niža kako bi se stiglo prilagoditi.

Za to vam može poslužiti garaža, stubište ili slično. Za zalijevanjem drvca ne treba pretjerivati pa provjeravajte kakva je zemlja; ne smije biti niti suha, niti previše mokra. Drvce možete presaditi u vrt, ali u tom slučaju tlo ne smije biti smrznuto pa ako je potrebno, pričekajte da se temperature dignu i za to vrijeme ga čuvajte na terasi ili balkonu. U slučaju da ga odlučite ostaviti u tegli tijekom cijele godine, zalijevajte ga ovisno o temperaturama i nahranite ga gnojivom za četinjače.

U skladu s blagdanskim duhom ove godine i prirodi želimo sve najbolje!

Zdravo, prirodno i fino: Krećemo u avanturu pripreme EKO Božića EKO Božić - 2 EKO Božić - 1 EKO Božić - 4 +1 EKO Božić - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju