Pita od limuna i sira jedan je od najpopularnijih recepata kulinarskog internetskog portala Taste of Home, a pogledalo ga je više od milijun sladokusaca. Za recept možete koristiti kupovno tijesto za tart, ali ga i sami ispeći. U svojim receptima Amerikanci koriste šalice, a jedna odgovara 198 g šećera, 228 g šećera u prahu, odnosno 120 g brašna.

Sastojci za koru:

150 g brašna
25 g šećera u prahu
125 g maslaca
1 žlica ledene vode
1 žlica kiselog vrhnja

Krema od limuna

1 i 1/4 šalice šećera
6 žlica škrobnog brašna
1 i 1/4 šalice vode
1/2 žličice soli
2 žlice maslaca
2 žličice naribane limunove korice
1/2 šalice limunova soka
4-5 žlica žute jestive boje za kolače prema želji

Krema od sira:

310 g kremastog sira
3/4 šalice šećera u prahu
1 žlica limunova soka
tučeno vrhnje, prema želji

Priprema:

1. Izmiksajte ili umijesite ručno brašno s hladnim maslacem narezanim na listiće i ostalim sastojcima pa tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte u krpu ili plastičnu foliju te stavite u hladnjak na najmanje pola sata.

2. Kalup za tart pospite brašnom i po njemu rasporedite tijesto. Izbockajte ga na nekoliko mjesta vilicom, položite papir za pečenje i suhi grah ili rižu kako se tijesto ne bi dizalo tijekom pečenja. Pecite na 180 Celzijevih stupnjeva 15-20 minuta.

3. Pomiješajte 3/4 šalice šećera, škrobno brašno i sol u lončiću pa umiješajte vodu neprestano miješajući pjenjačom. Zagrijte do vrenja na laganoj vatri pa je smanjite i dodajte ostatak šećera te kuhajte dvije minute.

4. Maknite s vatre, umiješajte maslac, naribanu limunovu koricu te, prema želji, boju za kolače. Umiješajte limunov sok i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi oko jedan sat.

5. Za kremu od sira izmiješajte kremasti sir i šećer u prahu te limunov sok, a prema želji dodajte i tučeno vrhnje).

6. Napunite koru za pitu kremom od sira pa dodajte kremu od limuna i ohladite preko noći. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju