Ukusno jelo možete napraviti tek od nekoliko sastojka – te u jednom loncu. Ova tjestenina s lukom i sirom odličan je dokaz ovoj tvrdnji.

Da biste je napravili ne treba vam puno skupih namirnica – izuzev komadića dobrog Gruyera ili nekog sličnog topivog sira, za ovo jelo trebat će vam tek nešto tjestenine, luka i začina.

Slast jelu dat će tjestenina kuhana u mesnom temeljcu. Ako želite da jelo bude vegetarijansko – mesni temeljac zamijenite za onaj povrtni.

Tjestenina s lukom - sastojci:

  • 1 l mesnog temeljca
  • 250 g tjestenine
  • 100 g gruyere sira
  • 65 ml suhog bijelog vina
  • 65 ml vrhnja za kuhanje
  • 30 g maslaca
  • 30 ml biljnog ulja
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 2 luka
  • 1 žlica umaka Worcestershire
  • ½ čajna žličica sušenog timijana
  • sol i papar po želji

Tjestenina s lukom - priprema:

  1. U većoj tavi rastopite maslac, dodajte ulje i prepirjajte luk narezan na tanke trakice. Pirjajte luk oko 20 minuta dok ne omekša i ne dobije lijepu zlatno-žutu boju. Dodajte nasjeckani češnjak i timijan i nastavite pirjati još dvije do tri minute.
  2. Deglazirajte tavu s balzamičnim octom i bijelim vinom – postružite sve komadiće koji su se zalijepili za dno tave. Dodajte suhu tjesteninu, mesni temeljac i umak Worcestershire. Pomiješajte sve zajedno.
  3. Kuhajte tjesteninu 15 do 20 minuta na laganoj temperaturi dok se ne popije višak tekućine i ne postane al dente. Tada dodajte vrhnje za kuhanje i naribani Gruyere. Začinite sa solju i paprom i poslužite sa salatom po želji. Dobar tek!

Proklijani luk i češnjak: Jesu li štetni za zdravlje ili sigurni za jelo? Crveni luk Punjeni luk s mljevenim mesom Tost s karameliziranim lukom i rastopljenim sirom +1 Mladi luk