Svaka čast jelima kao što su fondue ili raclette, ali Švicarska u tanjuru je milchsuppe – jednostavna i ukusna juha koja se tradicionalno radila od dva sastojka: mlijeka i kruha. S vremenom se ubacio i treći sastojak, sir sličan parmezanu koji se naziva sbrinz.
Također, ponekad se dodaju i popržene kockice kruha i sjeckani peršin. Kao i puno drugih, genijalnih stvari i juha je nastala slučajno. Bilo je to u lipnju 1529. godine kada su se dvije (gladne) vojske susrele na bojnom polju na mjestu koje je danas poznato kao milchsuppestein ili "pašnjak za juhu od mlijeka". Skromna juha je od tada postala simbol diplomacije i pomirenja.
Tijekom švicarske reformacije u ranom 16. stoljeću, milchsuppestein je označavao turbulentnu granicu između suprotstavljenih, protestantskih i katoličkih teritorija. Napetost između kantona Züricha, naklonjenog protestantima na sjeveru i južnog Zuga sa savezničkim katoličkim kantonima je s vremenom rasla, sve dok nije eskalirala.
Zürich je odmarširao na jug, ali na sveopće čuđenje, umjesto krvoprolića dogodilo se primirje. Prema legendi, premorena i gladna je vojska imala pregršt kruha i soli, a Zug je imao dovoljno mlijeka sa svojih farmi pa su se uhvatili vatre i lonca – a ostalo je povijest. Napetosti su ostale, što je dovelo do rata dvije godine kasnije, ali juha je ostala simbol švicarske diplomacije. I danas se na ručkovima i večerama političara ili vijećnika poslužuje slavna mliječna juha.
Sastojci za švicarsku juhu:
- 1 komadić maslaca
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 200 ml goveđe juhe
- 1 žličica sjemenki kima
- 1/2 žličice muškatnog oraščića i klinčića
- 300 g starog kruha
- 1 litra mlijeka
- sol i papar
- tvrdi sir, nariban
- peršin i vlasac
- krutoni, prema želji
Priprema švicarske juhe:
- U velikom loncu na srednjoj vatri otopite maslac.
- Dodajte sjeckani luk i češnjak pa pržite nekoliko minuta.
- Dodajte goveđu juhu, zatim dodajte kim, muškatni oraščić i klinčiće.
- Dodajte kruh narezan na kockice, pa sve prokuhajte.
- Dodajte mlijeko, a zatim ponovno zagrijte do vrenja. Posolite i popaprite po ukusu.
- Ukrasite ribanim sirom, peršinom i vlascem. Prema želji ukrasite krutonima.
Najljepše od najljepšeg: Švicarski gradići koji nemaju konkurenciju u svijetu... možda svijetu bajki +1