Kad temperatura u termometru značajno poraste, kao što je najavljeno za ovaj tjedan, tijelo nam traži laganija rješenja prepuna svježih sastojaka poput voća i povrća. Tada su nam najdraži brzinski recepti s minimalno termičke obrade u kojima možemo uživati u vrlo kratkom vremenu.
Ovoga tjedna predlažemo vam baš takva jela – od salate cobb s piletinom, gorgonzolom, kuhanim jajima i povrćem preko guste i zasitne juhe od krumpira i vrhnja, koja se poslužuje hladna, do osvježavajućeg ledenog deserta cholado, koji se priprema od zdrobljenog leda i voća.
Povrh svega, kraj tjedna rezervirali smo za ukusni rižoto od piletine i gljiva koji se umjesto na štednjaku priprema u pećnici.
Ponedjeljak, 19. 6. – Okruglice od tikvica
Za lagani ljetni obrok pripremite okruglice od tikvica i slanutka. U okruglicama nema ni trunke namirnica životinjskog porijekla te su idealne za početak tjedna i #MeatlessMonday. Imamo recept.
Utorak, 20. 6. – Salata s piletinom, gorgonzolom i povrćem
Amerikanci obožavaju salatu cobb, koja je tako fina, zasitna i puna okusa. Obično se jede kao glavno jelo. Riječ je o kombinaciji gorgonzole, hrskave slanine, rajčice, sočnih pilećih prsa, kremastog avokada i kuhanih jaja s hrskavim listovima zelene salate. Evo recepta.
Srijeda, 21. 6. - Gusta juha od krumpira i vrhnja
U vrući ljetni dan odgovarat će vam gusta juha – vichyssoise – kod koje se krumpir, luk i poriluk kuhaju u pilećem temeljcu, sljubljuju s gustim vrhnjem te pretvaraju u glatku tekućinu prije posluživanja. Evo kako je možete pripremiti.
Četvrtak, 22. 6. - Punjene paprike omotane slaninom s roštilja
Ako danas imate slobodan dan i planirate peći roštilj, punjene paprike sjajan su dodatak već uobičajenim mesnim hitovima. Najbolje je odabrati duguljaste paprike, napuniti ih sirom i začinima pa sve zajedno omotati kriškama slanine i staviti na roštilj. Evo što točno morate napraviti.
Vijetnamske proljetne rolice (Foto: Shutterstock)
Petak, 23. 6. – Proljetne rolice s rezancima i kozicama
Goi cuon ili vijetnamske proljetne rolice popularno su jelo koje obuhvaća povrće, rezance i plodove mora. Riječ je o svježoj verziji prženih proljetnih rolica – neki ga nazivaju i salatom u rolici – koja se nameće kao izvrsna ideja za obrok tijekom velikih vrućina. Evo kako ih možete napraviti i u svojem domu.
Subota, 24. 6. – Zdrobljeni led s voćem i kondenziranim mlijekom
Kada se Kolumbijci žele rashladiti na vrući ljetni dan, oni posežu za choladom. Riječ je o zdrobljenom ledu koji se miješa sa zaslađenim kondenziranim mlijekom i tropskim voćem. Morate ga i vi probati.
Nedjelja, 25. 6. – Rižoto s gljivama i piletinom
Ne da vam se stajati za štednjakom? Isprobajte ovaj recept za pripremu rižota od gljiva i piletine koji se peče u pećnici. Zvuči nevjerojatno, ali je pun pogodak kada nemate puno vremena za pripremu hrane. Evo recepta.