Koliko je kod nas popularna francuska salata, toliko Amerikanci obožavaju salatu Cobb. Raskošna, fina, zasitna i puna okusa, salata Cobb jede se kao glavno jelo. Radi se o mozaiku gorgonzole, hrskave slanine, rajčice, sočnih pilećih prsa, kremastog avokada i kuhanih jaja, u kombinaciji s hrskavim listovima zelene salate.

Prepuna proteina, zdravih masti i dijetalnih vlakana, američki klasik bez glutena podsjetnik je da salate mogu biti jednako zasitne i slasne kao i tanjur tjestenine ili rižota. Prema jednoj od teorija salata je nastala 1937. godine kada je Robert Cobb, vlasnik Brown Derbyja - tada popularne holivudske zalogajnice, u jednoj zdjeli pomiješao višak namirnica koji mu je ostao od kuhanja nakon cijelog dana. Salata je ubrzo postala hit-nacije, a Amerikanci vole reći da slavi različitosti – baš kao i njihova zemlja.

Recept za salatu Cobb

6 kriški slanine
1 mala glavica zelene salate
2 komada pilećih prsa
2 jaja 
1 veliki avokado
1 šalica prepolovljenih cherry rajčica
1/2 šalice sjeckanog mladog luka
1/2 šalice izmrvljene gorgonzole ili feta sira
2 žlice sitno sjeckanog peršina

Preljev:

3 žlice balzamičnog octa
1 žlica senfa
1 češanj češnjaka
1/3 šalice maslinovog ulja
1/4 žličice soli
1/8 žličice crnog papra

Priprema:

1. Na tavi bez ulja ispržite kriške slanine dok ne porumene i postanu hrskave (5 min), a zatim ih prebacite na tanjur obložen papirnatim ručnikom da se ohladi.

2. Skuhajte jaja pa ih ogulite i narežite na četvrtine. Piletinu skuhajte ili ispecite na tavi pa ostavite da se hladi.

3. Nasjeckajte salatu i rasporedite je na pladnju ili velikom tanjuru. Preostale sastojke za salatu (narezanu piletinu, jaja, avokado, rajčice, luk, sir i slaninu) rasporedite po salati, a zatim ih pospite sitno sjeckanim peršinom.

3. Sastojke za preljev stavite u staklenku i tresite desetak sekundi pa prelijte salatu neposredno prije posluživanja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju