Francuzi obožavaju jednostavne recepte sa svakodnevnim namirnicama koje većina ima u svojem domu. Juha Vichyssoise – koja je ime dobila prema francuskom gradu Vichyju – je jedno od takvih jela.
Vichyssoise je gusta juha kod koje se krumpir, luk i poriluk kuha u pilećem temeljcu, sljubljuje s gustim vrhnjem te pretvara u glatku smjesu prije posluživanja.
Juha se poslužuje hladna, pa se nameće kao idealno jelo tijekom ljetnih vrućina. Vrlo lako je možete pripremiti i u svojem domu.
Sastojci za juhu Vichyssoise:
- 60 ml milerama
- 5 srednje velikih krumpira
- 3 poriluka
- 1,25 l pilećeg temeljca
- 1 luk
- 1 lovorov list
- 1 žlica maslaca
- ½ čajne žličice sušenog mažurana
- ½ čajne žličice sušenog timijana
- sol i papar po želji
Priprema za juhu Vichyssoise:
- U loncu rastopite maslac pa dodajte očišćeni luk i poriluk narezane na tanke kriške. Upotrijebite samo bijeli dio poriluka.
- Poklopite lonac i pirjajte sve zajedno na laganoj temperaturi oko 10 minuta dok povrće ne omekša.
- U lonac dodajte očišćeni krumpir narezan na tanke kriške. Začinite sa solju, paprom, mažuranom i timijanom. Ubacite lovorov list. Sve dobro promiješajte, poklopite i pustite da se pirja još oko 10-ak minuta.
- Podlijte povrće s pilećim temeljcem. Kad temeljac zavrije, smanjite temperaturu na lagano i kuhajte sve zajedno oko pola sata.
- Izvadite lovorov list iz juhe.
- Pretvorite juhu u glatku gustu juhu u blenderu ili sjeckalici povrća.
- Ohladite juhu do kraja prije nego što u nju umiješate mileram.
- Poslužite juhu hladnu. Dobar tek!
Juha bez kuhanja: Recept za gazpacho idealan za ljetno osvježenje +11