Francuzi obožavaju jednostavne recepte sa svakodnevnim namirnicama koje većina ima u svojem domu. Juha Vichyssoise – koja je ime dobila prema francuskom gradu Vichyju – je jedno od takvih jela.

Vichyssoise je gusta juha kod koje se krumpir, luk i poriluk kuha u pilećem temeljcu, sljubljuje s gustim vrhnjem te pretvara u glatku smjesu prije posluživanja.

Juha se poslužuje hladna, pa se nameće kao idealno jelo tijekom ljetnih vrućina. Vrlo lako je možete pripremiti i u svojem domu.

Sastojci za juhu Vichyssoise:

  • 60 ml milerama
  • 5 srednje velikih krumpira
  • 3 poriluka
  • 1,25 l pilećeg temeljca
  • 1 luk
  • 1 lovorov list
  • 1 žlica maslaca
  • ½ čajne žličice sušenog mažurana
  • ½ čajne žličice sušenog timijana
  • sol i papar po želji

Juha od rajčice, tjestenine i parmezana Hrana i piće Diže iz mrtvih: Recept za talijansku juhu od rajčice s tjesteninom i parmezanom

Priprema za juhu Vichyssoise:

  1. U loncu rastopite maslac pa dodajte očišćeni luk i poriluk narezane na tanke kriške. Upotrijebite samo bijeli dio poriluka.
  2. Poklopite lonac i pirjajte sve zajedno na laganoj temperaturi oko 10 minuta dok povrće ne omekša.
  3. U lonac dodajte očišćeni krumpir narezan na tanke kriške. Začinite sa solju, paprom, mažuranom i timijanom. Ubacite lovorov list. Sve dobro promiješajte, poklopite i pustite da se pirja još oko 10-ak minuta.
  4. Podlijte povrće s pilećim temeljcem. Kad temeljac zavrije, smanjite temperaturu na lagano i kuhajte sve zajedno oko pola sata.
  5. Izvadite lovorov list iz juhe.
  6. Pretvorite juhu u glatku gustu juhu u blenderu ili sjeckalici povrća.
  7. Ohladite juhu do kraja prije nego što u nju umiješate mileram.
  8. Poslužite juhu hladnu. Dobar tek!

Juha bez kuhanja: Recept za gazpacho idealan za ljetno osvježenje Gazpacho - 1 Gazpacho - 2 Gazpacho - 3 +11 Gazpacho - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju