Goi cuon ili vijetnamske proljetne rolice popularno su jelo koje obuhvaća povrće, rezance, svinjetinu i/ili plodove more. Riječ je o svježoj verziji prženih proljetnih rolica – neki ga nazivaju i salatom u rolici – koja se nameće kao izvrsna ideja za obrok tijekom velikih vrućina.

I dok se pržene proljetne rolice rade od takozvanih wonton listova na bazi brašna i jaja, goi cuon se zamata u u banh trang ili jestivi papir od riže. Jestivi papir od riže možete kupiti u specijaliziranim azijskim trgovinama, ali i hrvatskim supermarketima.

Rižin papir potrebno je kratko namočiti u toploj vodi – ne više od pet sekundi – kako biste ga omekšali, a potom ga napuniti pripremljenim namirnicama i zamotati u rolicu.

Rolice se jedu hladne, pa možete unaprijed napraviti više porcija i staviti u hladnjak na jedan do dva dana. Kada ste spremni servirati jelo, brzinski smućkajte umak od maslaca od kikirikija, sezamovog ulja, rižinog octa i umaka od soje.

Sastojci za proljetne rolice s kozicama:

  • 150 g kozica
  • 60 g rižinih rezanaca
  • 8 jestivih rižinih papira
  • 4 većih listova zelene salate
  • 2 mrkve
  • šaka svježeg mente
  • šaka svježeg korijandera
  • šaka svježeg tajlandskog bosiljka

Priprema proljetnih rolica s kozicama:

  1. Rižine rezance skuhajte prema uputama na pakiranju. Ocijedite višak vode i pustite da se ohlade do kraja.
  2. Kozice očistite i kratko prepržite na maslacu s obje strane dok ih termički ne obradite do kraja. Začinite sa soli i paprom po želji. Stavite sa strane da se ohlade do kraja.
  3. Mrkve očistite i narežite na tanke štapiće. Listove zelene salate operite i prepolovite.
  4. U veću zdjelu ulijte toplu vodu pa u nju kratko uronite rižin papir cijelom površinom. Nemojte ga držati u vodi duže od tri do pet sekundi, jer će previše omekšati i nećete ga moći zamotati u rolicu.
  5. Namočen papir prebacite na drvenu dasku ili navlaženu pamučnu krpu. Na jednu trećinu papira položite list zelene salate, malo kuhanih rezanca, nasjeckanu mrkvu i kozice te začine. Zamotajte rolicu kao što biste zarolali burito.
  6. Nastavite postupak dok ne potrošite sve sastojke. Poslužite rolice uz umak na bazi maslaca od kikirikija. Dobar tek!

Savjet plus:

Ovo je recept idealan za eksperimentiranje s namirnicama i okusima. Ako ne jedete hranu životinjskog porijekla, umjesto kozica možete staviti dimljeni tofu ili tempeh. Poigrajte se i s povrćem – ubacite narezanu mrkvu, svježi krastavac i slične sastojke.

Iznenadite ekipu: Recept za prefine rolice od tikvica, sira i pancete Rolice od tikvica, pancete i sira Rolice od tikvica, pancete i sira Rolice od tikvica, pancete i sira +0 Rolice od tikvica, pancete i sira

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju