Goi cuon ili vijetnamske proljetne rolice popularno su jelo koje obuhvaća povrće, rezance, svinjetinu i/ili plodove more. Riječ je o svježoj verziji prženih proljetnih rolica – neki ga nazivaju i salatom u rolici – koja se nameće kao izvrsna ideja za obrok tijekom velikih vrućina.
I dok se pržene proljetne rolice rade od takozvanih wonton listova na bazi brašna i jaja, goi cuon se zamata u u banh trang ili jestivi papir od riže. Jestivi papir od riže možete kupiti u specijaliziranim azijskim trgovinama, ali i hrvatskim supermarketima.
Rižin papir potrebno je kratko namočiti u toploj vodi – ne više od pet sekundi – kako biste ga omekšali, a potom ga napuniti pripremljenim namirnicama i zamotati u rolicu.
Rolice se jedu hladne, pa možete unaprijed napraviti više porcija i staviti u hladnjak na jedan do dva dana. Kada ste spremni servirati jelo, brzinski smućkajte umak od maslaca od kikirikija, sezamovog ulja, rižinog octa i umaka od soje.
Sastojci za proljetne rolice s kozicama:
- 150 g kozica
- 60 g rižinih rezanaca
- 8 jestivih rižinih papira
- 4 većih listova zelene salate
- 2 mrkve
- šaka svježeg mente
- šaka svježeg korijandera
- šaka svježeg tajlandskog bosiljka
Priprema proljetnih rolica s kozicama:
- Rižine rezance skuhajte prema uputama na pakiranju. Ocijedite višak vode i pustite da se ohlade do kraja.
- Kozice očistite i kratko prepržite na maslacu s obje strane dok ih termički ne obradite do kraja. Začinite sa soli i paprom po želji. Stavite sa strane da se ohlade do kraja.
- Mrkve očistite i narežite na tanke štapiće. Listove zelene salate operite i prepolovite.
- U veću zdjelu ulijte toplu vodu pa u nju kratko uronite rižin papir cijelom površinom. Nemojte ga držati u vodi duže od tri do pet sekundi, jer će previše omekšati i nećete ga moći zamotati u rolicu.
- Namočen papir prebacite na drvenu dasku ili navlaženu pamučnu krpu. Na jednu trećinu papira položite list zelene salate, malo kuhanih rezanca, nasjeckanu mrkvu i kozice te začine. Zamotajte rolicu kao što biste zarolali burito.
- Nastavite postupak dok ne potrošite sve sastojke. Poslužite rolice uz umak na bazi maslaca od kikirikija. Dobar tek!
Savjet plus:
Ovo je recept idealan za eksperimentiranje s namirnicama i okusima. Ako ne jedete hranu životinjskog porijekla, umjesto kozica možete staviti dimljeni tofu ili tempeh. Poigrajte se i s povrćem – ubacite narezanu mrkvu, svježi krastavac i slične sastojke.