Ovaj tjedan kuhamo jela za utjehu, odnosno ukusna, zasitna i topla jela koja će istinski zadovoljiti sve generacije.

Tjedni jelovnik i #MeatlessMonday započinjemo ukusnim talijanskim varivom od leće i korjenastog povrća za koji nećete morati potrošiti puno novca. Na jelovniku će se naći i jednostavna, ali uvijek ukusna tjestenina sa sirom koja se radi u jednom loncu.

Ako u ledenici imate komad žilave junetine, donosimo vam savršeni recept za gulaš kojim ćete ga transformirati u najmekše i najfinije meso. Pripremo i pečenu piletina koju će ugoditi svakom muškarcu, a za Valentinovo jedemo svinjske kotlete u kremastom umaku.

Tjestenina sa sirom Tjestenina sa sirom (Foto: Getty Images)

Ovaj tjedan ispeći ćemo i savršeno pahuljaste i mekane krafne s pekmezom po receptu koji koriste Nijemci.

Nastavite čitati tekst i pronađite sedam recepata – po jedan za svaki dan ovoga tjedna, a u kojem će uživati cijela obitelj. 

Ponedjeljak, 10.2. – Talijansko varivo s lećom 

La Cucina Povera ili kuhinja siromaha je jednostavni stil kuhanja koju se nekoć koristili najsiromašniji građani u Italiji. Za cilj je imala iskoristiti sve ono što se nađe u kuhinji i na gospodarstvu, a kako bi se nahranila obitelj. Ovo varivo s lećom upravo je takav recept. 

Utorak, 11.2. – Tjestenina sa sirom 

Slasne makarone sa sirom možete napraviti i u jednom loncu – sušenu tjesteninu kuhajte u bazi mlijeka i povrtnog temeljca, pomiješajte s naribanim sirom i začinima, a potom servirajte sa salatom po želji. 

Pečeni pileći zabatak Pečeni pileći zabatak (Foto: Shutterstock)

Srijeda, 12.2. – Pečena piletina koja će ugoditi svakom muškarcu

Man Pleasing Chicken se priprema od otkoštenog pilećeg zabatka, a peče u pećnici u jednostavnoj marinadi od svega tri sastojka: senfa Dijon, javorovog sirupa i rižina octa.

Četvrtak, 13.2. – Losos u finoj marinadi

Losos je sjajan izvor omega 3 masnih kiselina, ali i brojnih kulinarskih kreacija. Jesti ga možete uz povrtni pire, salatu, ali i između dvije kriške kruha. 

Da biste poboljšali okus ove ribe, dovoljno ju je marinirati 20-ak minuta u finoj kombinaciji začina s azijskim prizvukom prije kratke termičke obrade.

Njemačka krafna s pekmezom Njemačka krafna s pekmezom (Foto: Shutterstock)

Petak, 14.2. – Kotleti u kremastom umaku 

Ima li išta bolje od pečenih svinjskih kotleta? Pečeni svinjski kotleti u kremastom umaku. Ovo se jelo priprema u jednoj tavi, a mogu ga napraviti i oni koji nisu veliki majstori kuhinje. Najbolje od svega? Cijelo će jelo biti gotovo u manje od pola sata. 

Subota, 15.2. – Krafne s pekmezom

Krafne se u njemačkim kuharicama nalaze još od 15. stoljeća. Tada su definirane kao poslastice od dizanog tijesta za kruh punjene marmeladom te pržene u svinjskoj masti. Danas se najčešće peku u dubokom biljnom ulju. Imamo recept

Francuski gulaš od junetine u vinu Francuski gulaš od junetine u vinu (Foto: Shutterstock)

Nedjelja, 16.2. – Francuski gulaš s junetinom

Krepko jelo zaokruženog bogatog okusa i meso toliko mekano da se može rezati vilicom. Da biste postigli ovaj cilj sastojke je potrebno kuhati na laganoj temperaturi oko tri sata.

Kako s cijelim piletom i kilom suhog graha skuhati 7 jela za svaki dan ovoga tjedna? Pašteta od graha U kremasto varivo od graha možete dodati i malo špinata i sušenih rajčica Riža i grah popularno je jelo u Južnoj Americi +1 Brownie bez pečenja

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju