Losos je sjajan izvor omega 3 masnih kiselina, ali i brojnih kulinarskih kreacija. Jesti ga možete uz povrtni pire, salatu, ali i između dvije kriške kruha.
Da biste poboljšali okus ove ribe, dovoljno ju je marinirati 20-ak minuta u finoj kombinaciji začina s azijskim prizvukom prije kratke termičke obrade.
Mi vam predlažemo kombinaciju smeđeg šećera, mirina, umaka od soje, češnjaka, rižinog octa i nešto vode. Ako izbjegavate gluten, umjesto umaka od soje u marinadi možete upotrijebiti tamari.
Pečeni losos u finoj marinadi - sastojci:
- 4 fileta lososa
- 85 ml obične vode
- 65 ml umaka od soje
- 65 ml mirina
- 50 g smeđeg šećera
- 1 žlica rižina octa
- 1-2 češnja češnjaka
Pečeni losos u finoj marinadi - priprema:
- Pomiješajte mirin, smeđi šećer, umak od soje i nasjeckani češnjak. Uronite ribu u dobivenu tekućinu i marinirajte sve zajedno 20-ak minuta.
- Zagrijte tavu na štednjaku, pa na njoj ispecite ribu. Pecite ribu dvije do tri minute, pa je preokrenite na drugu stranu. U tavu dodajte ostatke marinade koju ste pomiješali s vodom i rižinim octom.
- Nastavite termički obrađivati losos još tri do pet minuta dok nije pečeno do kraja, a potom ga poslužite uz dobivenu umak s prilogom po želji. Dobar tek!
Da pukneš od proteina: Lagana večera s pečenim lososom i slanutkom koja će osvojiti i zagrižene mesojede +2