Tiramisu je prepoznatljiv talijanski desert sastavljen od piškota namočenih u kavu, prekrivenih bogatom kremom na bazi sira mascaropone te ukrašenog kakaom.

Danas vam predlažemo varijaciju tiramisua u kojem glavnu komponentu igraju pistacije i namaz od ovih orašastih plodova.

Cijeli kolač napravit ćete u svega 30-ak minuta, a najviše vremena provest ćete čekajući da se isti stisne i bude spreman za serviranje.

Tiramisu s pistacijama - sastojci:

  • 500 ml mlijeka
  • 450 g sira mascarpone
  • 250 g vrhnja za šlag
  • 200 g kreme od pistacija
  • 150 g bijelog šećera
  • 100 g pistacija
  • 30-ak piškota
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • kakao prah za posipanje

Tiramisu s pistacijama - priprema:

  1. Napravite kremu: pomiješajte mascarpone sir sa šećerom i 150 grama kreme od pistacija. Izmiksajte vrhnje u šlag i ručno umiješajte u dobivenu kremu. Dodajte i polovicu pistacija koje ste prethodno usitnili u prah i sve dobro promiješajte. Stavite u hladnjak da se krema stisne.
  2. Pomiješajte mlijeko i 50 g kreme od pistacija s ekstraktom vanilije. Dobivenu smjesu zagrijte u lončiću na štednjaku. Kada se smjesa zagrije (ali ne i zavrije) umočite u nju piškote – keksi bi nakon umakanja trebali biti mekani, ali ne da se raspadaju.
  3. Poslažite namočene piškote u jednom ravnomjernom sloju na dno pravokutne posude. Preko njih namažite polovicu kreme. Preko kreme ponovo posložite namočene piškote, pa preko njih premažite ostatak kreme.
  4. Na vrh kolača možete dodati kakao u prahu. Stavite kolač u hladnjak i pustite da se stisne u trajanju od otprilike četiri sata, a potom ga narežite i poslužite s ostatkom pistacija. Dobar tek!

U trendu Kampiranje Zlatne godine Kako se nekoć kampiralo? 10 prizora koji bude sjetu, ali i smijeh Alžir - 3 Bagatela! Ručak 3 eura, kava 30 centi: Mediteranska zemlja iznimne ljepote koja turistima prolazi ispod radara Spavanje na konopima/Ilustracija Mračno doba Ovako se živjelo u doba velikog siromaštva: Ljudi su davali novac kako bi mogli spavati na konopcima

Šalabahter za blagdane: 10 trikova slastičara uz koje će vam torte i kolači biti sočni i puni okusa Torta s kremom od sira Čokoladna krema savršena je kao nadjev ili glazuru za torte Torta od jagoda +8 Torta od limuna i kokosa