Zbog toliko jednostavnih namirnica, ali i načina pripreme frikadeller su postale prepoznatljiv simbol danske kuhinje i često se poslužuju na obiteljskim okupljanjima, proslavama i blagdanima. Ono što je Talijanima pizza, a Amerikancima hot-dog, Dancima su mesne okruglice koje se mogu kušati doslovno svugdje - od finih restorana do uličnih zalogajnica, u kojima se, uz drvene vilice i razne umake, poslužuju u jednostavnom pakiranju iz kojeg je lako jesti dok razgledavate ljepote te skandinavske zemlje. 

Frikadeller Frikadeller (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Postoji bezbroj varijacija u recepturi, u nekim se regijama za pripremu mesnih okruglica koriste i kadulja, muškatni oraščić, zobene pahuljice i mlijeko. Ipak, Danci priznaju klasični recept za to jednostavno jelo koje se nekad smatralo sirotinjskim.  Zemljoradnici su ga pripremali od namirnica koje su imali kod kuće, a njihova veličina i oblik bili su vrlo praktičan zalogaj s kojim bi prevarili glad usred napornog radnog dana na visokim hladnoćama. 

Inspirirani Lidlovim tjednom okusa Skandinavije, odlučili smo pripremiti tradicionalne frikadeller na koje bi i Danci bili ponosni. Te male kuglice sreće dokaz su da za prefino jelo koje sa stola nestaje u trenu nisu uvijek nužni sati pripreme, komplicirani postupci i neuspjeli pokušaji. Bez obzira na kulinarsko iskustvo, ovo je jelo koje će savršeno ispasti baš svakome i svatko će vrlo rado uživati u njemu. 

Frikadeller Frikadeller (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

RECEPT - FRIKADELLER, DANSKE MESNE OKRUGLICE 

SASTOJCI:

  • 450 g mljevene svinjetine
  • luk
  • dva režnja češnjaka
  • svežanj svježeg peršina
  • dva jaja
  • 3 žlice krušnih mrvica 
  • 3 žlice brašna
  • 3 žlice ulja 
  • 2 ravne žličice soli 
  • žličica papra 

PRIPREMA: 

  1. Što sitnije nasjeckajte luk i češnjak, a svježi peršin što sitnije narežite. Luk, češnjak i peršin stavite u veliku zdjelu, dodajte sve ostale sastojke pa ih rukama dobro promiješajte da se smjesa u potpunosti sjedini. Zdjelu pokrijte prozirnom folijom i odložite je u hladnjak na pola sata.
  2. Nakon pola sata izvadite smjesu iz hladnjaka i pripremite malu posudu s vodom koja će vam pomoći da se smjesa ne lijepi za vaše ruke ili rukavice prilikom pripreme. Od smjese oblikujte male mesne okruglice te zagrijte ulje u dubljoj tavi i počnite s pečenjem okruglica. 
  3. Frikadeller pržite dok ne postanu zlatnosmeđe sa svake strane, što će trajati otprilike 3-5 minuta. Nakon prženja izvadite ih iz tave i stavite na tanjur prekriven kuhinjskim papirom kako bi upio višak masnoće. Poslužite ih uz pečeni krumpir i uživajte u slasnom ručku. Dobar tek! 

Danske mesne okruglice idealan su comfort food koji će grijati dušu u nadolazećim hladnijim danima. Sve sastojke za njihovu pripremu možete pronaći u obližnjem Lidlu, a tjedan okusa Skandinavije idealna je prilika da istražite bogati asortiman namirnica i delicija s kojima u trenutku putujete na sjever, koji je posebno čaroban u periodu koji nam slijedi. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju