Talijani su majstori za pripremu ukusne hrane od vrlo malo namirnica te koji su cjenovno prihvatljivi. Pasta aglio e olio jedan je od takvih recepata. Kao što ime kaže riječ je o tjestenini koja se sljubljuje s talijanskim osnovama – češnjakom i maslinovim uljem, a koja se posebno priprema oko Napulja.

Tajna ovoga recepta počiva na idealnoj metodi pirjanja češnjaka. Da bi jelo imalo savršen okus češnjak je potrebno narezati na sitne kriške te polako prepirjati u maslinovom ulju dok ne dobije zlatno-žutu boju.

Špageti sa sirom i paprom Hrana i piće Kad nema "ničega" u hladnjaku: Recept za talijanski klasik koji obožava cijeli svijet

Ako je češnjak blijed, tjestenina neće imati punoću okusa. Ako je češnjak previše taman, dobit će gorčinu koja će uništiti okus cijelog jela. Ljubitelji ljutih stvari u ovo jelo dodaju i pahuljice čilija koje jelu daju novu dimenziju, a na kraju sve zajedno završe s nešto svježeg peršina.

Sastojci za tjesteninu aglio e olio:
400 grama sušenih špageta
125 ml maslinova ulja
5-6 češnja češnjaka
½ čajne žličice pahuljica čilija
soli i papar po želji
svježi peršin za posipanje po želji

Slanina guanciale - 4 Hrana i piće Ovako to rade Talijani! "Najvažniji" sastojak za savršene špagete alla carbonara

Priprema:
1. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.

2. Češnjak očistite i narežite na tanke kriške.

3. U tavu stavite ulje i češnjak te ih zagrijavajte na laganoj do umjerenoj temperaturi dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Za to će vam trebati 10 do 15 minuta.

4. Kada ste zadovoljni bojom prepirjanog češnjaka, sve prelijte preko kuhane tjestenine i dobro promiješajte. Posolite, popaprite, a po želji dodajte i pahuljice čilija.

5. Ukrasite svježim peršinom prije posluživanja. Dobar tek!