Hladna salata na bazi tjestenine odličan je izbor za ručak ili večeru kad se temperature povise u termometru i ne da nam se kuhati baš svaki dan.

Salata na bazi tjestenine može se prilagoditi individualnim željama i sastojcima koje imate na raspolaganju. 

Mi vam predlažemo kombinaciju šunke, sira i graška obogaćenu s dresingom na bazi majoneze – koja se sviđa baš svima.

Za pripremu ove salate možete upotrijebiti bilo koju vrstu tjestenine. Ipak, najbolje će odgovarati sitna cjevasta tjestenina poput ditalinija.

Hladna salata od tjestenine i šunke - sastojci:

  • 250 g sitne tjestenine
  • 200 g kuhane šunke
  • 200 g majoneze
  • 120 g punomasnog sira poput gaude
  • 100 g graška
  • 1-2 stapka celera
  • 1 žlica dijon senfa
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 1 žlica šećera
  • sol i papar po želji
  • mladi luk po želji

Hladna salata od tjestenine i šunke - priprema:

  1. Skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju u vrućoj zasoljenoj vodi. Pred kraj kuhanja u lonac s tjesteninom dodajte i grašak i kratko ga prokuhajte. Ocijedite tjesteninu i grašak i stavite sa strane da se ohladi.
  2. Narežite šunku, sir i stapke celera na kockice otprilike iste veličine i pomiješajte je s ohlađenom tjesteninom. Dodajte i sitno nasjeckani mladi luk. Stavite sve zajedno u hladnjak.
  3. Napravite preljev za salatu: pomiješajte majonezu, senf, šećer, ocat, sol i papar. Pomiješajte preljev s tjesteninom i poslužite odmah ili stavite u hladnjak da se salata dodatno ohladi. Dobar tek!

S ovih 10 namirnica iz smočnice nikad nećete biti gladni – čak i kada nemate ništa u frižideru Zobena kaša Tjestenina s tunom iz konzerve Popčeci od kvinoje i bijelog graha +1 Riža i grah popularno je jelo u Južnoj Americi