Kada želite pojesti nešto fino, ova tjestenina s 40 češnjeva češnjaka sjajan je izbor. Ne brinite, jelo nije ljuto – naprotiv, riječ je o vrlo kremastom i slasnom jelu.
Da bi postigli najbolje rezultate važno je češnjak ispeći u pećnici dok ne postane mekan i sladak. Potom ga sljubite s jednostavnim umakom na bazi biljne zamjene za mlijeko, brašna i ulja te pomiješajte s tjesteninom.
Cijeli recept temeljen je na sastojcima biljnog porijekla, te je pogodan za vegane i vegetarijance. Umjesto biljne zamjene za mlijeko možete upotrijebiti i ono pravo.
Tjestenina s 40 češnjeva češnjaka - sastojci:
- 500 ml biljne zamjene za mlijeko
- 300 g suhe tjestenine po želji
- 65 ml maslinova ulja
- 40 češnjeva češnjaka
- 1 žlica brašna
- 1 čajna žličica sušenog timijana
- sol i papar po želji
Tjestenina s 40 češnjeva češnjaka - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva. Ogulite 35 od 40 češnjeva češnjaka, pomiješajte ih s malo maslinovog ulja i timijanom te stavite u malu vatrostalnu posudu. Pecite češnjak u zagrijanoj pećnici oko 40 do 45 minuta dok ne omekša.
- Ostatak češnjaka narežite na tanke kriške i kratko prepirjajte na malo ulja dok ne postanu hrskavi, ali ne i zagorjeli. Stavite ih sa strane.
- Skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju.
- U tavi pomiješajte jednu žlicu ulja i jednu žlicu brašna i pustite da se zagrije na umjerenoj temperaturi. Postupno počnite ulijevati biljnu zamjenu za mlijeko i miješajte sve zajedno dok se sastojci ne povežu, a umak ne zgusne. Za to će vam biti potrebno oko 8 do 10 minuta kuhanja. Začinite sa solju i paprom.
- Pečeni češnjak zdrobite vilicom i dodajte u umak zajedno s uljem u kojem se isti pekao. Dodajte kuhanu tjesteninu i sve dobro promiješajte. Servirajte jelo s prženim listićima češnjaka i salatom po želji. Dobar tek!
Kada ga dodati u jelo? 5 najvećih grešaka koje radimo kada kuhamo s češnjakom +3