Krčka, creska, paška, lička… Svi se svojom janjetinom hvale, no kada je treba spraviti za najzahtjevnija nepca, mnogi ne idu dalje od ražnja misleći kako je to najbolji specijalitet. Ipak, janjetina na roštilju nešto je uistinu posebno i nije da je često možete pronaći na meniju restorana, a posebnija je od svih drugih načina pripreme.

''Roštilj ju čini boljom jer se peče sama u svojem soku, pa se svi okusi zadržavaju u njoj. Poseban štih daje joj prirodni miris drvenog ugljena. Takvih se mirisa uvijek rado podsjetimo jer nas podsvjesno odvedu uvijek na neka lijepa mjesta s dragim ljudima uz koje spravljamo roštilj u nekim domaćinskim atmosferama'', otkriva nam Denni Pinter, mladi chef restorana Tarac iz Punta s otoka Krka, gdje se trude biti originalni i ne prepuštaju se trendovima.

Naravno, da bi janjetina na ovaj način bila slasna, otkrivamo vam i male tajne ove ukusne poslastice.

''Pac je osnova za dobru janjetinu s roštilja, i to ne bilo kakav, već s mediteranskim i korjenastim biljem. 12 sati je minimum u kojem treba odstajati mlada janjetina s krčkih pašnjaka. Koristimo isključivo krupnu morsku sol te, kao što sam rekao, korjenasto povrće i mediteransko bilje. Sve ostalo je suvišno'', objašnjava chef Pinter, koji ističe kako je uz krčku dobra i ona paška, creska… A kako i ne bi kada se na tom području životinja hrani mediteranskim biljem pa stoga i jest poznata nadaleko.

No vratimo se janjetini s roštilja. Budete li ju pripremali, shvatit ćete da je posve drugačija. Mekana je poput putra, topi se pod nepcem i čak nije potreban nož pri konzumiranju. Sprema se na principu da je gotova onog trenutka kada se počne meso odvajati od kostiju.

''Što duže stoji u pacu, vrijeme roštiljanja je kraće. Treba paziti na jačinu roštilja, ne smije biti prejak ni preslab. Obavezno pri pečenju koristimo rešetke i to je moj savjet drugima: nikakva ploča za pečenje ne može zamijeniti rešetke zbog toga što toplina prolazi kroz rešetke i na taj način ne zatvara pore mesa'', objašnjava Denni Pinter, chef restorana Tarac iz Punta.

Ima i onih koji ne vole miris janjetine, no budući da se u ovom slučaju miris mesa reducira mediteranskim biljem, moguće da ćete ovu krčku janjetinu, za koju kažu da je najbolje spravljena na otoku, ipak ''lajkati''.

''Naša tajna, a ona sada to prestaje biti, jest i to što na pripremljeni ugljen stavljamo grančice ružmarina prije stavljanja mesa na grill, tako da miris ružmarina prodre u dubinu mesa'', otkrio je ovaj mladi kuhar koji slovi za jednog od najboljih kvarnerskih chefova.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju