Direktne avionske linije iz Hrvatske nema, no kako biste posjetili taj predivni grad možete do Bruxellesa, gdje ćete dalje nastaviti autobusom ili vlakom. Jeftine avionske povratne karte do glavnog grada Belgije možete pronaći iz Budimpešte po cijeni već od 20 eura, a ako želite putovati iz Hrvatske, to možete s aerodroma iz Pule, Zadra, Splita i Zagreba.

Najjeftinija će vam opcija biti iz Pule gdje ćete, primjerice, povratnu avionsku kartu platiti 30 eura. Bruxelles ima dva aerodroma, pa ako stižete na Brussels Airport (BRU) do Genta možete noćnim busom koji vozi 1:40 minuta po cijeni od 8 eura za jedan smjer ili vlakom koji vozi 55 minuta po cijeni od 20 eura za jedan smjer. Stižete li pak na aerodrom Charleroi Airport (CRL) koji je nešto udaljeniji dostupni su vam vlak i shuttle bus po cijeni od 15 eura po smjeru.

Ako će vam za kretanje po gradu biti potreban javni prijevoz, trebate znati da su vam dostupne autobusne linije i tramvajski prijevoz. Prijevozne karte za tramvaj možete kupiti u dućanima koji se nalaze na postajama Gent-Sint-Pieters, Korenmarkt i Gent-Zuid, a kupiti ih možete i na automatima koje nazivaju Lijnwinkel kod svake autobusne postaje ili pristaništa za tramvaj.

Uvijek tražite tramvajske linije broj 1,2 i 4 jer se njihova mreža proteže s jednog kraja grada na drugi, a prolaze i samim središtem grada. Najbolja je opcija da kupite CityCard Gent koji ćete platiti 36 eura i možete se voziti raspoloživim prijevoznim sredstvima u trajanju od 48 sati. I ne samo to, kupnjom dobivate besplatne posjete atrakcijama, muzejima i spomenicima.

Danas je Gent poznat kao studentski grad, a nekada bio mjesto koje su nazivali ovčjim središtem. Naime, industrija prerade vune nekad je ovdje bila izrazito razvijena, a ovce su slobodno šetale izvan središta grada. U 13. st. Gent je bio drugi grad po veličini u Europi, nakon Pariza - a danas broji oko 260 tisuća ljudi.

U Gentu ne nedostaje „vintage štiha“, od dućana u kojima se prodaju odjeća, nakit i namještaj, do zanimljivih povijesnih zgrada. Primjerice Galgenhuisje je malena zgrada u kojoj su osuđeni kriminalci čekali na svoju kaznu. Danas je ondje najmanji, ali i jedan od najposjećenijih najposjećenijih barova u gradu.

Gent je poznat i kao grad koji promiče vegetarijanstvo pa se tako četvrtak tamo obilježava kao dan bez mesa, posebice u školama i javnim ustanovama. Zanimljivo je spomenuti i da je Gent grad gdje studenti čine čak četvrtinu populacije, stoga možete zaključiti da ćete se tamo jako dobro provesti. Trebate znati i da se ovdje priča flamanski, no većina stanovnika tečno govori i engleski.

Predlažemo vam da svoje istraživanje grada započnete pogledom s mosta Sint-Michielsbrug s pogledom na trg Graslei jer ćete tako dobiti najbolju predodžbu o gradu. Centar možete razgledati pješice jer je je ta zona najveće područje u Belgiji u kojem automobili nisu dozvoljeni.

Posebno se ističe crkva Belfry koja je visine čak 91 metar i datira u 14. stoljeće. Postoji i jedna još starija - katedrala Saint Bravo izgrađena je u 10. stoljeću. Ulaz se ne naplaćuje. Na oltaru se nalazi umjetničko djelo Huberta i Jan Van Eycka koje vrijedi vidjeti uživo.

Zaputite se i prema dvorcu Gravensteen, odosno impozantnom Grofovom dvorcu. Sagradili su ga flandrijski grofovi, a poseban je po tome što je sjajno očuvan. Nako što su ga napustili grofovi, služio je kao sudnica i zatvor. Osim dvorca, posjetiti možete i Muzej torture.

Zaljubljenici u umjetnost pak u Gentu uživaju u Stedelijk Museum voor Actuele Kunst koji je od utorka do petka otvoren od 9:30 do 17:30 sati, a vikendom i praznicima od 10:00 do 18 sati. Cijena ulaznice je 12 eura po osobi.

Prošećite i kraj rijeke Lys sve do Grasleia, a tamo možete zastati i na popodnevnoj kavi ili brunch ili se pak odlučiti na plovidbu . Imajte na umu da je ovdje običaj da studenti u dućanu kupe pivo ili vino i jednostavno guštaju u pikniku na travi, stoga to možete učiniti i vi.

Zaputite se i prema dijelu grada koji se zove Vlaanderenstraat gdje vas čeka mnoštvo restorana. Prošećite i ulicom grafita, a na zidovima možete ostaviti i svoj trag.

Petkom je popularan trg Vrijdagmarkt na kojem je još od 12. stoljeća tržnica hrane. Belgijski vafli i krumpirići popularni su specijaliteti, a ljubitelji mesa vole waterzooi. Radi se o krepkom pilećem gulašu koji vraća snagu za tmurnih dana.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju