Što jedu za blagdane ljudi koji ne jedu meso, jaja i sir? Ovo pitanja postavljaju si mnogi koji znaju da tradicionalna blagdanska jela u Hrvatskoj uglavnom obuhvaćaju namirnice životinjskog porijekla poput purice s mlincima, sarme, francuske salate ili pak makovnjače.

Ipak, i njih je moguće „veganizirati“ odnosno napraviti sa sastojcima biljnog porijekla. Umjesto mljevenog mesa u sarmi moguće je koristiti biljne alternative ili sastojke prirodnog porijekla kao što su leća, soja i orasi.

Umjesto purice, možete napraviti blagdansku pečenku od sejtana, dok se jaja u kolačima mogu s biljnim uljem, bananom, pireom od jabuke, ili mješavinom mljevenog lana i vode.

Francusku salatu možete napraviti i bez jaja Francusku salatu možete napraviti i bez jaja (Foto: Shutterstock)

Nastavite čitati tekst i pronađite recepte za popularna blagdanska jela pripremljena na malo drugačiji način.

Blagdanska pečenka s krumpirima

Na prosinački jelovnik uvrstite ovu slasnu pečenku od sejtana koja vam omogućava da uživate u blagdanima bez grižnje savjesti. Prijatelji životinja s nama su podijelili recept.

Francuska salata

Francuska salata neizbježan je dio blagdanskog stola. Tradicionalno se priprema od krumpira, graška, mrkve, kiselih krastavaca, kuhanih jaja i majoneze.

Ako ne smijete konzumirati jaja ili ste odlučili ograničiti unos te namirnice, kuhana jaja izuzmite iz recepta. Umjesto klasične majoneze, napravite onu biljnog porijekla od ulja i sojina mlijeka sa štapnim mikserom. Imamo recept!

Sarma

Umjesto s mljevenim mesom, listove kiselog zelja možete napuniti finom kombinacijom leće, tofua, drobljenih oraha i začina. Jelena Šarkanović, autorica knjige Balkan Vegan s nama je podijelila svoj recept za vegansku sarmu.

Veganska makovnjača Veganska makovnjača (Foto: Prijatelji životinja)

Makovnjača

Kakav bi to bio blagdanski stol bez fine makovnjače? Ovaj slatki kolač od mljevenog maka popularan je izbor mnogih tijekom Božića u Hrvatskoj, ali i dobrom dijelu Europe.

U tradicionalnom receptu za makovnjaču mogu se naći namirnice poput jaja i mlijeka, no možete ih zamijeniti biljnim alternativama od zobi, soje ili badema te biljnim uljem. Imamo recept.

Biskvit za tortu

Biskvit je baza za pripremu raznih torta , a u koje obično idu jaja, mlijeko i maslac. No sočan biskvit možete pripremiti i bez tih namirnica po ovom receptu.

Kada ispečete i ohladite biskvit premažite ga pudingom od vanilije koje se priprema bez kapi mlijeka ili ovom bogatom kremom na bazi čokolade.

Još recepata s namirnicama biljnog porijekla pronađite ovdje.

Hit u Austriji: Rasprodani jestivi proizvod koji izgleda poput lososa, ali nema nikakve veze s ribom 3D ispisana biljna zamjena za losos austrijske tvrtke Revo Foods - 3 3D ispisana biljna zamjena za losos austrijske tvrtke Revo Foods - 2 3D ispisana biljna zamjena za losos austrijske tvrtke Revo Foods - 4 +0 3D ispisana biljna zamjena za losos austrijske tvrtke Revo Foods - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju