Što jedu za blagdane ljudi koji ne jedu meso, jaja i sir? Ovo pitanja postavljaju si mnogi koji znaju da tradicionalna blagdanska jela u Hrvatskoj uglavnom obuhvaćaju namirnice životinjskog porijekla poput purice s mlincima, sarme, francuske salate ili pak makovnjače.
Ipak, i njih je moguće „veganizirati“ odnosno napraviti sa sastojcima biljnog porijekla. Umjesto mljevenog mesa u sarmi moguće je koristiti biljne alternative ili sastojke prirodnog porijekla kao što su leća, soja i orasi.
Umjesto purice, možete napraviti blagdansku pečenku od sejtana, dok se jaja u kolačima mogu s biljnim uljem, bananom, pireom od jabuke, ili mješavinom mljevenog lana i vode.
Francusku salatu možete napraviti i bez jaja
(Foto: Shutterstock)
Nastavite čitati tekst i pronađite recepte za popularna blagdanska jela pripremljena na malo drugačiji način.
Blagdanska pečenka s krumpirima
Na prosinački jelovnik uvrstite ovu slasnu pečenku od sejtana koja vam omogućava da uživate u blagdanima bez grižnje savjesti. Prijatelji životinja s nama su podijelili recept.
Francuska salata
Francuska salata neizbježan je dio blagdanskog stola. Tradicionalno se priprema od krumpira, graška, mrkve, kiselih krastavaca, kuhanih jaja i majoneze.
Ako ne smijete konzumirati jaja ili ste odlučili ograničiti unos te namirnice, kuhana jaja izuzmite iz recepta. Umjesto klasične majoneze, napravite onu biljnog porijekla od ulja i sojina mlijeka sa štapnim mikserom. Imamo recept!
Sarma
Umjesto s mljevenim mesom, listove kiselog zelja možete napuniti finom kombinacijom leće, tofua, drobljenih oraha i začina. Jelena Šarkanović, autorica knjige Balkan Vegan s nama je podijelila svoj recept za vegansku sarmu.
Veganska makovnjača (Foto: Prijatelji životinja)
Makovnjača
Kakav bi to bio blagdanski stol bez fine makovnjače? Ovaj slatki kolač od mljevenog maka popularan je izbor mnogih tijekom Božića u Hrvatskoj, ali i dobrom dijelu Europe.
U tradicionalnom receptu za makovnjaču mogu se naći namirnice poput jaja i mlijeka, no možete ih zamijeniti biljnim alternativama od zobi, soje ili badema te biljnim uljem. Imamo recept.
Biskvit za tortu
Biskvit je baza za pripremu raznih torta , a u koje obično idu jaja, mlijeko i maslac. No sočan biskvit možete pripremiti i bez tih namirnica po ovom receptu.
Kada ispečete i ohladite biskvit premažite ga pudingom od vanilije koje se priprema bez kapi mlijeka ili ovom bogatom kremom na bazi čokolade.
Još recepata s namirnicama biljnog porijekla pronađite ovdje.
Hit u Austriji: Rasprodani jestivi proizvod koji izgleda poput lososa, ali nema nikakve veze s ribom +0