Fritata je popularno talijansko jelo sastavljeno od izmućkanih jaja koja se zajedno s mesom, sirom i povrćem termički obrađuju u pećnici, a najčešće se poslužuje za doručak.
Jelo slično fritati možete napraviti čak i ako ne jedete hranu životinjskog porijekla. Umjesto jaja upotrijebite kombinaciju svilenog tofua i biljne zamjene za mlijeko te nešto kukuruznog škroba.
Pripazite samo da ne koristite zaslađenu verziju biljne zamjene za mlijeko s, primjerice, vanilijom jer ćete tako upropastiti okus tog jela.
U fritatu možete dodati bilo koje povrće po želji, a mi vam predlažemo ukusnu i zasitnu kombinaciju krumpira, paprike, tikvica i cherry rajčica. Po želji možete u smjesu dodati i malo biljne zamjene za sir.
Sastojci za fritatu:
- 450 g svilenog tofua
- 65 ml nezaslađene biljne zamjene za mlijeko
- 2 žlice prehrambenoga kvasca
- 2 čajne žličice kukuruznog škroba
- 1 veći krumpir
- 1 luk
- 1 paprika
- 1 tikvica
- 1 čajna žličica senfa
- ½ čajne žličice timijana
- ½ čajne žličice bosiljka
- ½ čajne žličice češnjaka u prahu
- ½ čajne žličice kurkume u prahu
- sol i papar po želji
- biljno ulje za pečenje
- cherry rajčice
Priprema fritate bez jaja:
- Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva. Namastite okrugli kalup za pite promjera 22 centimetra i stavite sa strane.
- Operite, očistite i nasjeckajte luk, papriku i krumpir na kocke otprilike iste veličine.
- Na tavi zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte povrće nekoliko minuta, dok ne omekša. Dodajte i nasjeckane tikvice i kratko prepirjajte. Posolite povrće i popaprite po želji.
- U sjeckalicu stavite svileni tofu, biljnu zamjenu za mlijeko, prehrambeni kvasac, kukuruzni škrob, senf, timijan, bosiljak, češnjak u prahu, kurkumu, sol i papar. Pulsirajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica.
- U dobivenu smjesu umiješajte omekšano prepirjano povrće. Sve zajedno prebacite u namašćeni kalup, dodajte prepolovljene cherry rajčice na vrh i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu oko 45 minuta, odnosno dok se ne ispeče do kraja.
- Poslužite toplo. Dobar tek!
Dobra za probavu: Sol koju ljudi kupuju jer miriše po kuhanim jajima +1