Fritata je popularno talijansko jelo sastavljeno od izmućkanih jaja koja se zajedno s mesom, sirom i povrćem termički obrađuju u pećnici, a najčešće se poslužuje za doručak.

Jelo slično fritati možete napraviti čak i ako ne jedete hranu životinjskog porijekla. Umjesto jaja upotrijebite kombinaciju svilenog tofua i biljne zamjene za mlijeko te nešto kukuruznog škroba.

Pripazite samo da ne koristite zaslađenu verziju biljne zamjene za mlijeko s, primjerice, vanilijom jer ćete tako upropastiti okus tog jela.

U fritatu možete dodati bilo koje povrće po želji, a mi vam predlažemo ukusnu i zasitnu kombinaciju krumpira, paprike, tikvica i cherry rajčica. Po želji možete u smjesu dodati i malo biljne zamjene za sir.

Sastojci za fritatu:

  • 450 g svilenog tofua
  • 65 ml nezaslađene biljne zamjene za mlijeko
  • 2 žlice prehrambenoga kvasca
  • 2 čajne žličice kukuruznog škroba
  • 1 veći krumpir
  • 1 luk
  • 1 paprika
  • 1 tikvica
  • 1 čajna žličica senfa
  • ½ čajne žličice timijana
  • ½ čajne žličice bosiljka
  • ½ čajne žličice češnjaka u prahu
  • ½ čajne žličice kurkume u prahu
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje za pečenje
  • cherry rajčice

Priprema fritate bez jaja:

  1. Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva. Namastite okrugli kalup za pite promjera 22 centimetra i stavite sa strane.
  2. Operite, očistite i nasjeckajte luk, papriku i krumpir na kocke otprilike iste veličine.
  3. Na tavi zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte povrće nekoliko minuta, dok ne omekša. Dodajte i nasjeckane tikvice i kratko prepirjajte. Posolite povrće i popaprite po želji.
  4. U sjeckalicu stavite svileni tofu, biljnu zamjenu za mlijeko, prehrambeni kvasac, kukuruzni škrob, senf, timijan, bosiljak, češnjak u prahu, kurkumu, sol i papar. Pulsirajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica.
  5. U dobivenu smjesu umiješajte omekšano prepirjano povrće. Sve zajedno prebacite u namašćeni kalup, dodajte prepolovljene cherry rajčice na vrh i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu oko 45 minuta, odnosno dok se ne ispeče do kraja.
  6. Poslužite toplo. Dobar tek!

Dobra za probavu: Sol koju ljudi kupuju jer miriše po kuhanim jajima Crna sol ili kala namak Crnu sol dodajte i omletu od slanutkova brašna Tofu na kajganu +1 Crna sol sastavni je dio i začinske mješavine chat masala

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju