Teriyaki se odnosi na japanski stil kuhanja proteina i povrća u gustom, slatkom i slanom umaku. Sinonim je i za odvažni umak pikantnog okusa koji se može koristiti kao marinada, sredstvo za podlijevanje pečenja ili kao nešto u što možete umočiti komade već pripremljene hrane.

Autentični japanski teriyaki priprema se od sojina umaka, šećera i rižina vina, odnosno mirina i sakea. Rezultat je umak bogatog tijela i oštrog okusa koji će oduševiti nepce.

Japanci koriste teriyaki u različitim stir-fryovima i s bilo kojim izvorom bjelančevina – sljubljuju ga sa svime od tofua i tempeha preko ribe do mesa peradi i svinjetinom. Piletina u teriyaki umaku, primjerice, recept je koji ćete naći u većini japanskih restorana u Zemlji Izlazećeg Sunca, ali i ostatku svijeta.

Zapadnjačka verzije teriyakija nešto je drukčija, a uključuje med, češnjak i đumbir. Često mu se dodaje i kukuruzni škrob, koji u tom umaku djeluje kao zgušnjivač.

Svoju verziju umaka možete vrlo lako napraviti i kod kuće od tek sedam sastojka.

Umak teriyaki možete napraviti i kod kuće Umak teriyaki možete napraviti i kod kuće (Foto: Shutterstock)

Sastojci za domaći teriyaki umak:

  • 250 ml vode
  • 65 ml umaka od soje
  • 20 g smeđeg šećera
  • 2 žlice kukuruznog škroba
  • 1 žlica meda
  • ½ čajne žličice mljevenog đumbira
  • ½ čajne žličice češnjaka u prahu

Priprema domaćeg teriyaki umaka:

  1. Pomiješajte umak od soje, 250 ml vode, smeđi šećer, med, mljeveni đumbir i češnjak u prahu u lončiću.
  2. Stavite ga na štednjak i zagrijte.
  3. Kukuruzni škrob pomiješajte s nešto dodatne hladne vode dok se prah ne rastopi. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Dodajte dobivenu tekućinu u lonac s ostalim sastojcima.
  4. Dobro promiješajte.
  5. Kuhajte sve zajedno uz često miješanje oko pet do sedam minuta, odnosno dok se umak ne zgusne.
  6. Kada se umak ohladi, pohranite ga u staklenku s poklopcem i stavite u hladnjak. Tako pripremljen umak može potrajati u hladnjaku do tjedan dana.
  7. Dobar tek!

5 jela koje treba probati svaki pravi ljubitelj piletine Ćufte u bijelom umaku Hladna salata od tjestenine i piletine Pašteta +2 Pileći ražnjići su hit svakoga ljeta i sezone roštiljanja

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju