Teriyaki se odnosi na japanski stil kuhanja proteina i povrća u gustom, slatkom i slanom umaku. Sinonim je i za odvažni umak pikantnog okusa koji se može koristiti kao marinada, sredstvo za podlijevanje pečenja ili kao nešto u što možete umočiti komade već pripremljene hrane.
Autentični japanski teriyaki priprema se od sojina umaka, šećera i rižina vina, odnosno mirina i sakea. Rezultat je umak bogatog tijela i oštrog okusa koji će oduševiti nepce.
Japanci koriste teriyaki u različitim stir-fryovima i s bilo kojim izvorom bjelančevina – sljubljuju ga sa svime od tofua i tempeha preko ribe do mesa peradi i svinjetinom. Piletina u teriyaki umaku, primjerice, recept je koji ćete naći u većini japanskih restorana u Zemlji Izlazećeg Sunca, ali i ostatku svijeta.
Zapadnjačka verzije teriyakija nešto je drukčija, a uključuje med, češnjak i đumbir. Često mu se dodaje i kukuruzni škrob, koji u tom umaku djeluje kao zgušnjivač.
Svoju verziju umaka možete vrlo lako napraviti i kod kuće od tek sedam sastojka.
Umak teriyaki možete napraviti i kod kuće (Foto: Shutterstock)
Sastojci za domaći teriyaki umak:
- 250 ml vode
- 65 ml umaka od soje
- 20 g smeđeg šećera
- 2 žlice kukuruznog škroba
- 1 žlica meda
- ½ čajne žličice mljevenog đumbira
- ½ čajne žličice češnjaka u prahu
Priprema domaćeg teriyaki umaka:
- Pomiješajte umak od soje, 250 ml vode, smeđi šećer, med, mljeveni đumbir i češnjak u prahu u lončiću.
- Stavite ga na štednjak i zagrijte.
- Kukuruzni škrob pomiješajte s nešto dodatne hladne vode dok se prah ne rastopi. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Dodajte dobivenu tekućinu u lonac s ostalim sastojcima.
- Dobro promiješajte.
- Kuhajte sve zajedno uz često miješanje oko pet do sedam minuta, odnosno dok se umak ne zgusne.
- Kada se umak ohladi, pohranite ga u staklenku s poklopcem i stavite u hladnjak. Tako pripremljen umak može potrajati u hladnjaku do tjedan dana.
- Dobar tek!