Lavlja griva, bijela „dlakava“ gljiva neobičnog loptastog oblika koja izgledom podsjeća na cvjetaču, cijeni se tisućama godina zahvaljujući ljekovitim svojstvima i nezaobilazna je u kineskoj tradicionalnoj medicini. Koristi se za jačanje imuniteta i energije, čvršće živce, bolji san i raspoloženje, bolje mentalne funkcije te kao prevencija protiv stresa.

Preporučuje se i za bolje pamćenje, dobru probavu te zdravlje živčanog sustava. Toliko je zdrava da se prodaje u prahu ili kapsulama. Osim toga, lavlja griva se jede i sirova, suši se, peče, kuha, pirja i dimi, kao i miješa s kavom te pije u čajevima u koje se nerijetko dodaju i začini poput cimeta ili indijskog oraščića.

Oni koji su je kušali kažu da lavlja griva ima blago slatkasti okus i teksturu koja nalikuje mesu rakova. Sočna je, mesnata i nježna, a vegani ovu cijenjenu gljivu hvale kao zamjenu za meso. Nerijetko se i priprema poput odrezaka, na tavi ili na roštilju. Prije pripreme lavlju grivu treba očistiti, ali u što manje vode kako je ne bi popila poput spužve. Možete joj odrezati dno, a potom narezati na kriške. Zatim je pripremite prema želji, a odlučite li se na pečenje u tavi bit će potrebno oko dvije minute sa svake strane. Potom je začinite i poslužite u sendvičima ili s povrćem prema želji.

Genijalan razlog zbog kojeg vrsni kuhari nikad ne bacaju sokove od pečenih gljiva Gljive Umak/Ilustracija Zapečene gljive +1 Piletina u umaku od senfa i gljiva

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju