Ugostitelji niti ove godine ne zaostaju u inovativnim receptima. Na Adventu kod Matoša svaka se ugostiteljska kućica (a njih je čak 13) razlikuje u bogatoj street food ponudi. Izdvajamo jela koje vrijedi isprobati - od tradicionalnih hrvatskih do specijaliteta poznatih u cijelome svijetu.

Fritula house ne otkriva svoju recepturu zbog koje su baš njihove fritule jedne od najboljih u gradu. Ta se tajna strogo čuva, ali okus otkriva kako im je kvaliteta na prvom mjestu. Smjesa za fritule uvijek je svježa i dnevno se priprema ispočetka oko dvadeset puta. Slatke okruglice pripremaju se u dubokom ulju, ali zbog vještog baratanja tijekom pečenja ne poprimaju 'težak' okus već su savršene teksture i zlatno-rumene boje. Ovdje možete pronaći i kobase: domaće dimljene, češnjovke, ljute i hot dog.

Alpska kuća ove se godine odlučila za ponudu koja posjetitelje može samo ugrijati. U ponudi su brojne rakije za koje kažu kako su prvi izbor stranih turista, a nezaobilazno je i zimsko izdanje popularnog gina. Kuhani gin dolazi u kombinaciji sa sokom od jabuke, cimetom i sirupom koji zaokružuje savršen okus. Glavni specijalitet ove ugostiteljske kućice su germknedle koje osim sa šljivama dolaze i u kombinaciji s čokoladom. Okus je za svaku pohvalu.

Bosanska kuća ove se godine ponosi jedinstvenim langošicama napravljenima po bosanskoj recepturi koju ne otkrivaju. Slana je i kombinirana sa slasnim sirom. Probate li ih i tople i hladne teško ćete se odlučiti koje su ukusnije. Ovdje posjetitelje osvajaju i tulumbe – vrlo slatki desert pripremljen od brašna, šećera, ulja, jaja i praška za pecivo. Za zaljubljenike u tradiciju, na ovom su mjestu dostupni bosanski ćevapi i piletina u somunu.

Kao što i sam naziv govori, Stari Zagreb nudi (staro)zagrebačka jela: sarma s dinstanim zeljem, pohane palačinke, slani i slatki štrukli i domaće knedle. Sva su jela izrađena po tradicionalnoj recepturi i vrijedi ih isprobati.

U sljedećoj kućici u nizu dočekat će vas jedna od najboljih slastica ovogodišnjeg adventa. Mr. Bjorg je osmislio jedinstvenu recepturu norveških i švedskih vafli koje izvrsno kombinira s čokoladnim preljevima, šumskim voćem, borovnicama, crnim ribizlom i bademima. Savršenstvo okusa!

Gradec je ugostiteljska je kućica kojoj ćete se vraćati po još koju čašicu pravog crnog domaćeg kuhanog vina. Uz ovaj topli napitak odlično idu domaće kobasice dimljene na drva zanimljivog okusa koji jednostavno zove na repete.

Sarme su već neko vrijeme hit na Adventu u Zagrebu, ali ekipa iz kućica After dokazuje da se uvijek može bolje. Njihova švicarska sarma tanja je i duža kako bi u pecivu bila što jednostavnija za rukovanje, sadrži sedam začina i prelivena je raclette sirom koji se odlično sljubljuje s kiselinom zelja u koje je sarma umotana.

U kućici Santa Snack pobrinuli su se za inovativan način uživanja u suhomesnatim proizvodima i siru. Namirnice koje uobičajeno pronalazimo na plati upakirali su u praktičke kutijice u kojima su i grisine, talijanski koktel štapići koji savršeno odgovaraju slanim snackovima. Preporučamo beef jerky.

Zagrebački kicoši u svoju su ponudu uvrstili kobasice, ali na nešto zanimljiviji način. Čini se da su mislili na strane turiste koji se i u stranoj zemlji vole osjećati domaće pa su osmislili kobasice na američki, indijski, njemački, kineski, meksički i hrvatski način.

Najneobičnija kućica Adventa kod Matoša je kućica Inbox jer tu možete pronaći jela spravljena u kombinaciji s konopljom. Tijekom dimljenja namirnica koriste se cvjetovi konoplje, a u burgere s roastbeefom, dimljenom konopljom i maslacem dodaju i CBD - osnovni kanabidiol vlakana industrijske konoplje koji ima umirujuće djelovanje.

U kućici Zdravo seljački osvojit će vas ličke pole koje se prvo kuhaju, blanširaju i peku. U prolazu se može čuti kako su to najbolje pole koje su posjetitelji ikad probali. U ponudi su još sir, pršut, špek, jeger, kiselo zelje, kobasice (suhe i kuhane), buncek, gačanska masnica, fritule, makovnjača, orahnjača, pita, energetske bombice i kiflice.

Prava energetska bomba krije se na kućici Bear's cave u kojoj možete naručiti pohani škripavac. Tajna savršenog hrskavog okusa krije se u načinu pripreme koji na ovoj kućici dobro čuvaju. Bogatstvom okusa i sastojaka (ali i veličinom) osvaja Big bear burger, iznimno popularan na Strossmayerovoj šetnici. Onima kojima je već sada dosta mesa preporučamo dimljenu pastrvu.

Kućica Costa odlučila se za kobasice i hot dogove u tortilji. Vješto su zapakirani i idealan su izbor za šetnje adventskim šetnicama. Ovdje vrijedi probati i klasične tople vafle, odlične za doručak na svježem zraku uz šalicu vruće čokolade, čaja ili kave.

Advent kod Matoša traje do 7. siječnja iduće godine, što je sasvim dovoljno vremena za jednu turneju po njegovim kućicama.

Program i sve informacije o Adventu kod Matoša dostupne su na službenoj Facebook i Instagram stranici.

Program Adventa u Zagrebu Advent na Europskom trgu - 3 Advent na Europskom trgu - 2 Advent na Europskom trgu - 4 +1 Advent na Europskom trgu - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju