Ova sočna torta od badema i naranči prava je utjeha u hladnijim danima i slatka kuhinjska razglednica - od prošlog ljeta.

Možete je napraviti s bilo kojom vrstom naranči, a obogaćena tučenim vrhnjem ili kuglicom sladoleda, u trenu se od jednostavnog kolača pretvara u svečani dodatak svakom tolu.

Sastojci za sočnu tortu od badema i naranče:

Za tortu

  • 2 velike naranče (oko 200 g), oprane
  • 4 velika jaja
  • 1 veći limun, samo kora, naribana
  • 160 g šećera u prahu
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 175 g mljevenih badema
  • 2 čajne žličice praška za pecivo

Za sirup

  • 15 g šećera u prahu
  • 1 veći limun, samo sok

Za posluživanje

  • šećer u prahu, za posipanje
  • 250 ml vrhnja za šlag, tučenog
  • 2-3 naranče, oguljene i podijeljene na kriške

Priprema sočne torte od badema i naranče:

  1. Neoguljene naranče stavite u lonac i prelijte ih vodom. Zakuhajte na srednje jakoj vatri, smanjite i kuhajte još 20-30 minuta, dok naranče posve ne omekšaju. Izvadite ih iz vode i kada se dovoljno ohlade, prerežite ih na pola i maknite koštice.
  2. Stavite kuhane naranče u bledner i usitnite ih u pastu.
  3. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Namastite okrugli kalup za tortu promjera 20 centimetara i dno mu obložite papirom za pečenje.
  4. U zdjeli pjenasto izmiješajte jaja, koricu limuna i šećer. Dodajte maslinovo ulje i tucite dok smjesa ne postane svijetla i dok se sasvim ne sjedini. Umiješajte pastu od naranči pa dodajte mljevene bademe i prašak za pecivo.
  5. Žlicom prebacite tijesto u kalup i pecite 50 minuta ili dok ne naraste i ne dobije lijepu zatnu boju.
  6. Ugasite pećnicu i ostavite da se ohladi u kalupu na rešetki.
  7. Za sirup zagrijavajte šećer i limunov sok u malom loncu na laganoj vatri dok se šećer ne otopi.
  8. Izbodite tortu vilicom ili štapićem za ražnjiće i prelijte ga vrućim sirupom.
  9. Ostavite tortu da se potpuno ohladi u kalupu.
  10. Prije posluživanja preokrenite tortu na tanjur za posluživanje, pospite šećerom u prahu i poslužite s tučenim vrhnjem i kriškama naranče.

Više recepata možete pronaći ovdje, a trebate li savjet, zavirite u našu Školu kuhanja

Dobar tek!

Kako napraviti savršen rižoto? "Masterchef" Mario Mihelj otkriva koje sve korake ne smijete preskočiti Kako napraviti rižoto? - 5 Kako napraviti rižoto? - 4 Kako napraviti rižoto? - 6 +2 Kako napraviti rižoto? - 3