Ova sočna torta od badema i naranči prava je utjeha u hladnijim danima i slatka kuhinjska razglednica - od prošlog ljeta.
Možete je napraviti s bilo kojom vrstom naranči, a obogaćena tučenim vrhnjem ili kuglicom sladoleda, u trenu se od jednostavnog kolača pretvara u svečani dodatak svakom tolu.
Sastojci za sočnu tortu od badema i naranče:
Za tortu
- 2 velike naranče (oko 200 g), oprane
- 4 velika jaja
- 1 veći limun, samo kora, naribana
- 160 g šećera u prahu
- 100 ml maslinovog ulja
- 175 g mljevenih badema
- 2 čajne žličice praška za pecivo
Za sirup
- 15 g šećera u prahu
- 1 veći limun, samo sok
Za posluživanje
- šećer u prahu, za posipanje
- 250 ml vrhnja za šlag, tučenog
- 2-3 naranče, oguljene i podijeljene na kriške
Priprema sočne torte od badema i naranče:
- Neoguljene naranče stavite u lonac i prelijte ih vodom. Zakuhajte na srednje jakoj vatri, smanjite i kuhajte još 20-30 minuta, dok naranče posve ne omekšaju. Izvadite ih iz vode i kada se dovoljno ohlade, prerežite ih na pola i maknite koštice.
- Stavite kuhane naranče u bledner i usitnite ih u pastu.
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Namastite okrugli kalup za tortu promjera 20 centimetara i dno mu obložite papirom za pečenje.
- U zdjeli pjenasto izmiješajte jaja, koricu limuna i šećer. Dodajte maslinovo ulje i tucite dok smjesa ne postane svijetla i dok se sasvim ne sjedini. Umiješajte pastu od naranči pa dodajte mljevene bademe i prašak za pecivo.
- Žlicom prebacite tijesto u kalup i pecite 50 minuta ili dok ne naraste i ne dobije lijepu zatnu boju.
- Ugasite pećnicu i ostavite da se ohladi u kalupu na rešetki.
- Za sirup zagrijavajte šećer i limunov sok u malom loncu na laganoj vatri dok se šećer ne otopi.
- Izbodite tortu vilicom ili štapićem za ražnjiće i prelijte ga vrućim sirupom.
- Ostavite tortu da se potpuno ohladi u kalupu.
- Prije posluživanja preokrenite tortu na tanjur za posluživanje, pospite šećerom u prahu i poslužite s tučenim vrhnjem i kriškama naranče.
Više recepata možete pronaći ovdje, a trebate li savjet, zavirite u našu Školu kuhanja.
Dobar tek!
Kako napraviti savršen rižoto? "Masterchef" Mario Mihelj otkriva koje sve korake ne smijete preskočiti