Majstori roštilja znaju da meso tijekom pečenja ne treba bockati, okretati više puta ili šetati po ploči, ali ipak postoji iznimka - i to u obliku „zgnječenog“ burgera. Smash burger ime duguje načinu pripreme, meso se gnječi kako bi bilo sočno, ali i fino zapečeno te puno okusa. Zvuči jednostavno, ali ipak nije.
Da bi smash burgeri bili ukusni treba pomno odabrati meso s dobrim omjerom masti, kao i samljeti ga na pravi način jer ne smije biti niti previše krupno, a niti sitno te ga u konačnici majstorski ispeći na roštilju. Smash burgere ovih dana možete probati i na Zagreb Burger Festivalu na Tuđmancu, u kućici 4Burgers, gdje objašnjavaju i ponešto o tehnici pripreme.
„Od mesa se oblikuju kuglice od mljevene govedine, a zatim se, čim stignu na roštilj, stisnu ili razbiju prešom za burgere u tanku pljeskavicu. To stvara dodatnu zapečenost i okus uz zadržavanje sočnosti pljeskavice. Imamo četiri vrste burgera u ponudi: C1ASSIC, B2CON, SMOK3 JALAPENO i CHIC4EN“, kaže ekipa čiji se burgeri sviđaju posjetiteljima festivalima, kako okusima – tako i cijenom jer je 50 kuna za burger prijateljska cifra.
4Burgers - 3 (Foto: Sandro Sklepić)
Klasičar dolazi s s cocktail umakom, iceberg salatom, krastavcima, lukom i rajčicama. Burger sa slaninom sadrži i karamelizirani luk, hrskavi luk i poseban, 4Burgers umak. Jalapeno osim ljutih papričica ima i iceberg salatu, karamelizirani luk, gljive i chilli mayo umak, a pileći s mesom kombinira iceberg salatu, rajčice i tartar.
Smash burgeri nisu preveliki pa ako ste jako gladni naručiti možete i pržene krumpiriće, a ostat će vam i nešto mjesta za još pokoji slani zalogaj ili desert.