Imamo sjajan recept za složenac od patlidžana za koji vam treba tek 20 minuta truda, a onda imate čitav sat za predah dok pećnica odrađuje svoj dio posla.
Patlidžani, rajčica, ricotta i parmezan zbrojeni daju prepoznatljiv okus ljeta kojeg se nećete moći zasiti i o kojem ćete maštati u dugim zimskim noćima. Dobar tek!
Složenac od patlidžana - sastojci:
- 3 patlidžana
- maslinovo ulje
- 720 ml pasirane rajčice
- 2 žlice svježih listova origana, nasjeckanih
- 2 čajne žličice svježih listova bosiljka, nasjeckanih
- 400 g svježeg ricotta sira
- 155 g ribanog parmezana, podijeljeno (100 g + 55 g)
- 3 jaja
- sol
- svježe mljeveni papar
Složenac od patlidžana - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
- Uklonite krajeve patlidžana i narežite ih na tanke ploške po dužini, debele oko 5 milimetara.
- Posložite kriške patlidžana na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Možda ćete trebati koristiti dva lima ili peći patlidžane u dva navrata.
- Pokapajte ih maslinovim uljem i začinite solju i svježe mljevenim paprom. Pecite 25 minuta, a zatim izvadite iz pećnice i ostavite sa strane.
- U zdjeli pomiješajte pasirane rajčice, 1 žlicu origana i 2 čajne žličice bosiljka.
- U drugoj zdjeli pomiješajte ricottu, 100 grama parmezana, jaja i preostali origano (1 žlicu). Ostavite sa strane.
- U posudu za pečenje dimenzija 23 × 33 cm složite jedan sloj patlidžana, jedan sloj umaka od rajčice i jedan sloj smjese od sira. Ponovite s još jednim slojem patlidžana, umaka od rajčice i završite smjesom od sira. Pospite preostalim parmezanom (50 g).
- Pecite 30 minuta ili dok sir ne postane zlatno-smeđe boje. Izvadite iz pećnice, malo ohladite, a zatim narežite.
Kako prepoznati pravi med? Stvari na koje treba pripaziti prije kupovine