Samo pedesetak minuta od Zagreba, vrlo blizu izlaza s autoceste nalazi se Hotel Grad Otočecjedini dvorac na riječnom otoku u Sloveniji okružen svim nijansama zelene i smaragdnom rijekom Krkom.

Tamo je sve podređeno hedonizmu i doticaju s prirodom, a s osnutkom hotela zaista su se trudili zadržati autentičnost dvorca koji se prvi put spominje 1252. godine, kada su mu vlasnici bili vitezovi s otoka koji su mu i nadjenuli to ime. Tijekom svoje povijesti dvorac se nalazio u vlasništvu mnogih imućnih obitelji. Izvorno nije bio na otoku, već su kanal oko njega iskopali kako bi se zaštitili od neprijatelja. Uz taj kanal, gdje danas živi i sa svojom obitelji uživa stotinjak labudova i patki, veže se još jedna romantičnija priča, no samo legenda, koja kaže da ga je iskopao ljubomorni plemić koji je njime htio spriječiti ljubavnike da osvoje njegovu dragu.

Oko Hotela Grad Otočec obitava stotinjak labudova Oko Hotela Grad Otočec obitava stotinjak labudova (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

No tu su još i mnoge druge romantične legende koje boravak na tom posjedu čine još zanimljivijim. Tako ćete u šetnji sigurno primijetiti kamen ljubavi s kojeg je navodno mladi lovac na rakove spasio vlastelinsku kćer od pada u rijeku Krku, a simpatično osoblje hotela otkrit će vam sigurno još koju priču koju krije gotovo svaki kamen koji sačinjava ovaj dvorac, koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio spaljen.

Kultni restoran stariji od hotela

Kada se gradila cesta "bratstva i jedinstva" između Ljubljane i Zagreba, dvorac je djelomično obnovljen i u njemu je otvoren restoran namijenjen projektantima i graditeljima ove prometnice tijekom izgradnje. U restoranu koji danas ima Michelinovu preporuku i danas se dobro jede i u njemu se povremeno susreću državnici. O tome što smo mi jeli tamo i što nas je najviše oduševilo ispričat ćemo vam malo više u nastavku teksta.

Hotel Grad Otočec Hotel Grad Otočec (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

No vratimo se mi na dvorac i njegove zanimljivosti. Ovaj je dvorac zaštićen državni spomenik kulture, kojim upravljaju Terme Krka. Isprva je bio hotel s četiri zvjezdice, a od 2008. godine može se pohvaliti i s petom.

Već petnaest godina član je prestižnog udruženja hotela Relais & Châteaux, zbog kojeg moraju uvijek biti na razini što se tiče ponude u restoranu i održivosti, ali i usluga i gostoprimstva. Laura Cvelbar, voditeljica Hotela Grad Otočec, koja nam je otkrila sve tajne toga malog hotela, uvjerava nas da je baš svaki zaposlenik strastven u tome da gostu pruži što ugodniji boravak ovdje, ali na nenametljiv, a opet prijateljski, obiteljski način.

Laura Cvelbar, voditeljica Hotela Grad Otočec Laura Cvelbar, voditeljica Hotela Grad Otočec (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Iako se izvanredan ambijent ne može osporiti, ljudi koje čine ovaj hotel najveća su njegova vrijednost, a u to smo se i sami uvjerili. Ovdje gost nije samo broj, obraćaju mu se imenom, uvijek s osmijehom i na usluzi su za bilo kakav njegov zahtjev ili ideju. U interesu im je da iz hotela ode onakav zbog čega je i došao – opušten i odmoran.

Kako su unijeli okoliš u dvorac

Preurediti dvorac u boutique-hotel s pet zvjezdica nije bio lak zadatak s obzirom na to da je dvorac zaštićen slovenski spomenik kulture. Trebalo je sačuvati autentičnost i njegov izvorni oblik, a pritom dati gostima sve blagodati i udobnost boravka u luksuznom hotelu. U toj obnovi važnu su ulogu odigrali arhitekti koji su uspješno spojili staro s novim i poštovali viziju hotela o održivosti.

Hotel Grad Otočec - ulaz u Superior suite Hotel Grad Otočec - ulaz u Superior suite (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Sačuvana su neka originalna vrata, prozori i prolazi, otkriveni su pojedini zidovi. Za dizajn interijera koristili su samo materijale koje se mogu naći u blizini dvorca. Hotel ima samo 16 soba, ali o svakoj se pomno razmišljalo i namještalo.

Za površine komoda korišten je regionalni kamen, a namještaj je izrađen od slovenskog oraha, pri čemu su spojeni starinski ugođaj dvorca i priroda koji ga okružuje s modernim dizajnom. S obzirom na to da je dvorac okružen prirodom i rijekom Krkom, iz svake sobe puca predivan pogled na zelenilo i rijeku.

Superior suite u Hotelu Grad Otočec Superior suite u Hotelu Grad Otočec (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Za koga je namijenjen odmor u Hotelu Grad Otočec?

Zbog svega dosad rečenog boravak u hotelu pruža svojevrsnu smirenost i povezanost s prirodom, pa bi voditeljica hotela Laura Cvelbar rekla da je odmor u njemu idealan za one iz užurbanih urbanih sredina koji traže mjesto na kojem će se potpuno isključiti iz svakodnevice i napuniti baterije.

Osim osjećaja zaštićenosti i intime zbog kojeg su u dvorcu odsjele mnoge poznate osobe, to je mjesto raj za hedoniste.

Nakon degustacijskog menija njihova restorana i vinskih degustacija gosti mogu uživati u šetnjama dvorskim parkom, agrofitnesu, ali i mnogim sportskim aktivnostima od bicikliranja uz Krku, veslanjem u kajaku, nordijskom hodanju, tenisu, košarci ili opuštajući se u termalnom bazenu obližnjeg hotela Šport.

Dvanaestica i golf teren Hotela Grad Otočec Dvanaestica i golf teren Hotela Grad Otočec (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

U blizini mogu zaigrati i golf na zahtjevnom, ali zanimljivom terenu s 18 rupa koji se održava na prirodan način, pa je uvijek podatan i nestvarno zelen. Na kraju se nalazi Devetnaestica, restorančić u kojem se može popiti kavica, pojesti nešto slatko, ali i ugrijati se juhom ili varivima ako ste se malo duže zadržali na igralištu.

Idealna je to lokacija za vikend-putovanja jer gostima osim opuštanja na posjedu dvorca nudi i mogućnost da u jednom danu posjete sve što Slovenija nudi od mora do kontinenta.

Omiljena destinacija poznatih

Baš zbog toga ovo je jedna od najpoznatijih i najpoželjnijih lokacija na kojoj možete odsjesti u Sloveniji. To su prepoznala i čak dva Jamesa Bonda – Roger Moore i Pierce Brosnan, princ Albert od Monaca, Peter i Henry Fonda, Richard Burton, cijela Kelly Family, a tu se i nekoliko dana odmarao i omiljeni "prijatelj".

Zid slavnih koji su posjetili Hotel Grad Otočec Zid slavnih koji su posjetili Hotel Grad Otočec (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Matthew Perry u Hotelu Grad Otočec odsjeo je kada se na toj prekrasnoj lokaciji održavalo vjenčanje njegova prijatelja Anžea Kopitara, slovenskog hokejaša koji igra za njegov najdraži klub Los Angeles Kings.
Idealna je to lokacija za intimna vjenčanja na kojoj se mladenci i gosti nerjetko zadržavaju i do nekoliko dana.

Hotel za sportaše i rekreativce koji vježbaju i na odmoru

S obzirom na mali broj soba u Hotelu Grad Otočec, uzvanici mogu odsjesti i u Hotelu Šport, koji se nalazi u neposrednoj blizini i ima 89 soba. U potpuno drukčijem uređenju u mladenačkom, pop-art štihu hotel je idealan za pripreme za sportaše ili rekreativce koji vole aktivan odmor.

Sobe u Hotelu Šport posvećene su poznatim sportašima Sobe u Hotelu Šport posvećene su poznatim sportašima (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Svaka soba posvećena je jednom svjetski poznatom sportašu i u njoj se nalazi rekvizit za vježbanje, od lopte za pilates do vreće za boks, koja se nalazi i u predvorju. Restoran uređen u eklektičkom stilu nudi zdrave obroke, a u njegovu središnjem dijelu nalazi se i stara teretna vaga na kojoj se gosti mogu i izvagati, naravno, ako to žele.

Ovaj planinarsko-biciklistički hotel predstavlja odličnu polaznu točku za brojne aktivnosti u prirodi, kao što su biciklizam, planinarenje ili nordijsko hodanje.

Saune i prostor za opuštanje u Hotelu Šport Saune i prostor za opuštanje u Hotelu Šport (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

No da ne mislite da je hotel stvoren samo da vas dovede u formu i oznoji, u njemu se možete i opuštati. Prirodna termalna voda u bazenu Hotela Šport dolazi iz Šmarjeških Toplica, a revitalizirati se možete i u finskoj i turskoj kupelji. Dogovorite masažu ili se samo izležavajte na sunčanoj terasi kao martinček (na slovenskom gušterica).

Povrće iz vlastitog organskog vrta na tanjurima gostiju hotela

Tik do Hotela Šport nalazi se i Grajski vrt, koji se odlično uklapa u njihovu filozofiju zdravog života i koji određuje promjene degustacijskog menija restorana Hotela Grad Otočec, koji ima Michelinovu preporuku s ocjenom za odličan i jedinstven ambijent u kojem na poseban način možete probati sve što Slovenija nudi.

MIha Uršič, voditelj službe u Hotelu Grad Otočec MIha Uršič, voditelj službe u Hotelu Grad Otočec (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Kaže nam Miha Uršič, voditelj restorana u Hotelu Grad Otočec, kako im je u restoranu bitno da nude prvenstveno hranu koju su sami proizveli i isključivo lokalne namirnice. Naravno, i sve što nudi taj dio Slovenije, ali i njihova obala, koja je od njih udaljena samo dva sata.

Kao što smo već napomenuli, degustacijski meni mijenja se sezonski, a većinu namirnica za njegovo kreiranje koriste iz vlastitog organskog vrta, koji je tu postojao i prije restorana i hotela koji poznajemo danas. Grajski vrt, kako ga zovu, hranio je plemiće dvorca godinama, a za restoran su ga samo proširili i prilagodili vlastitim potrebama u vrijeme korone.

Organski vrt Hotela Grad otočec proširen je u doba korone Organski vrt Hotela Grad otočec proširen je u doba korone (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio) Grajski vrt Grajski vrt (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

O njemu se brine svaki zaposlenik hotela, od voditelja do recepcionara. Uroš Žibert, pomoćnik voditelja poslovne jedinice Otočec i direktor Hotela Šport, kaže nam kako im to dobro dođe za rješavanje stresa, a na naše čuđenje kako to da se baš svaki zaposlenik razumije u održavanje vrta odgovara: "U Sloveniji svatko ima vrt, kopanje i briga o vrtu dođe nam kao nacionalni sport i relaksacija.“

Uroš Žibert, pomoćnik voditelja poslovne jedinice Otočec i direktor Hotela Šport Uroš Žibert, pomoćnik voditelja poslovne jedinice Otočec i direktor Hotela Šport (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Zaposlenici imaju zajedničke radne akcije u vrtu, a nerijetko im se pridruže i gosti hotela – to je onaj agrofitnes koji smo spomenuli pri početku teksta. I da, gosti zaista uživaju u radu na gredicama, rad u vrtu opušta, ali i troši kalorije, a posebno zadovoljstvo gostima čini činjenica da su sami ubrali plodove u kojima će kasnije uživati na svom tanjuru.

A u Grajskom vrtu zaista ima svega – krumpira, kupusa, mrkve, cikle, luka i češnjaka te ostalog povrća, različite vrste salata i začinskog bilja, ali i nekoliko voćki i gredice s jagodama. U vrtu se nalazi i nekoliko pčelinjih košnica, tako da za doručkom možete uživati i njihovu medu.

Grajski vrt Hotela Grad Otočec Grajski vrt iz zraka Kamilica u Grajskom vrtu Hotel Grad Otočec poznat je po svojim izvanrednim salatama iz Grajskog vrta +10 Grajski vrt

I dok smo grickali rikolu ravno iz gredica, došlo je vrijeme da isprobamo plodove njihova vrta u konkretnijem obliku.

Degustacijski meni u pratnji lokalnih vina

Odlučili smo se za kraći degustacijski meni do četiri slijeda, koji je u usporedbi s nekim našim restoranima s Michelinovom preporukom prilično povoljan. Za 52 eura tako možete uživati u hladnom i toplom predjelu, glavnom jelu i desertu s kontinentalnim namirnicama, dok ćete u dužem, od šest sljedova, trenutačno uživati još u trilji i potočnom raku za 78 eura.

Restoran Hotela Grad Otočec Restoran Hotela Grad Otočec (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Počeli smo s predivnom kreacijom na tanjuru – bistrom juhom od kruške s usitnjenom korabicom, dimljenom rabarbarom i cikom, od koje su nam narasle zazubice i koja nas je pripremila na za toplo predjelo.

Slijedila je domaća tjestenina za zrelom ricottom, ljubičastim zeljem i listićima prokulice, a za glavno jelo bila je patka omotana u mladi kelj, pire od čičoke i umak od medvjeđeg luka. Uslijedio je i desert – slatka krvavica, stara sorta kruški tepka s gelom od limete.

Osim degustacijskog menija gosti u restoranu mogu pojesti i jela a la cartepastrva, teletina, biftek ili divljač najpopularnija su glavna jela, dok se kao predjela ističu njihove domaće salate i njoki s tartufima zbog kojih se gosti uvijek rado vraćaju.

Degustacijski meni u restoranu Hotela Grad Otočec Hotel Grad Otočec- jedini dvorac na otoku u Sloveniji - 30 Restoran u Hotelu Grad Otočec- jpozdrav iz kuhinje Pozdrav iz kuhinje +6 Hotel Grad Otočec- jedini dvorac na otoku u Sloveniji - 26

Degustacijski meni, kao i jela a la carte prati i vinska karta koja se stalno mijenja i nudi novo iskustvo uživanja u lokalnim vinima.

Degustacije vina u kuli

Za one koji samo žele uživati u lokalnim vinima uz sitne zalogaje Hotel Grad Otočec nudi i degustacije četiri ili šest lokalnih vina, ali i različitih sorti cjenjenih svjetskih vina u Vinskom Stolpu. 

Vinski Stolp Vinski Stolp (Foto: PR)

Vinski Stolp, mala vinarija koju su smjestili u jednoj od kula, okružen je stoljetnom vinovom lozom.

Koju god degustaciju odabrali, sigurno nećete pogriješiti, a na nju možete doći i ako niste gost hotela. Laura Cvelbar kaže nam da ljudi često dolaze na izlete k njima baš zbog degustacija vina uz prethodnu najavu dan-dva prije.

Stoga, planirate li uskoro biti gost ovog izuzetnog hotela ili samo doći na hedonistički vikend izlet, simpatično osoblje hotela čeka vas da vam predstavi sve što Slovenija nudi.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Terme Krka po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju