U Hrvatskoj smo bez sumnje razmaženi geografskim i – kulinarskim položajem između Beča, Mediterana i turskih utjecaja, naravno uz dugu listu autohtonih uspješnica, pa nas nimalo ne iznenađuje što su posjetitelji uglavnom oduševljeni našom hranom i puna su im usta i hvale i onoga što kušaju.

Ali možda će vas iznenaditi da postoji i prilično dug popis onih hrvatskih tradicionalnih jela koja stranci, najblaže rečeno, ne razumiju. Slaže ga Taste Atlas, koji brižno bilježi sva iskustva putnika degustatora, a štogod da mi mislimo o jelima (i specijalitetima) koja su se našla u ovom nepopularnom kutku, niska prosječna ocjena govori za sebe.

Što mislite, je li ovih deset jela zaslužilo tako oštar sud i titulu najlošije ocijenjenih hrvatskih? Nama je "broj jedan" možda i najbolniji.

Kruh, mast i paprika

"Slavonska Nutella", hit generacija, nije izgleda uspjela prenijeti "ono nešto" stranim kušačima i s ocjenom 3,0 zauzima prvo mjesto ovog izbirljivog popisa.

Stonska torta

Tradicionalnu tortu od tjestenine, sudeći po brojevima, ni posutu mirisnim bademima ili orasima, čokoladom i cimetom nismo uspjeli prodati turistima.

Krvavice

Iako nismo jedini koji pravimo kobasice od krvi, mnogi bi posjetitelji, izgleda, bili sretniji da ih ne pravimo uopće. 

Istarska supa

Ne znamo je li ova istarska autohtona delicija razočarala samo one koji su očekivali juhu, ali znamo da je u prošlosti servirana za hladnih dana kao pomoć pri - grijanju.

Neretvanski brujet

Iako slutimo da je dio ocjenjivača dao lošu ocjenu neretvanskom brujetu i ne kušavši ga, nego samo pročitavši sastojke, i on je na ovom popisu. Pa tko se još boji jegulja i žaba?

Imotska torta

Fino prhko tijesto, bademi i kap alkohola nisu dovoljni da oduševe baš svakoga. Tradicionalna imotska slastica nije na popisu najtraženijih suvenira iz Hrvatske, baš suprotno.

Ćoravi gulaš

Senzacija siromaške kuhinje, gulaš bez mesa, također ne oduševljava turiste. Usprkos tome što mu ne nedostaje ništa drugo.

Presnac

Tradicionalna pokladna slastica s otoka Krka, cheesecake "po domaću", nije osvojio srca turista, ali nama je drago što to nije pokolebalo one koji još znaju kako - da ga i dalje peku.

Kroštule

O ukusima se ne raspravlja... Na visokom mjestu popisa najošije ocijenjene hrane našle su se - i bez jegulja i žaba, krvi i guste masti - kroštule.

Rožata

Jesmo li već istaknuli da se o ukusima ne raspravlja? Možda bi se ipak ponekad trebalo raspravljati. Teško nam je vjerovati da itko stariji od pet godina može svrstati rožatu na ovaj popis. 

Nikad nije završio srednju školu: Zločesto "dijete" moderne kuhinje koje je naučilo Gordona Ramsayja kako se kuha Marco Pierre White Gordon Ramsay naučio je kuhati u kuhinji Marca Pierra Whitea Posebno izdanje legendarne kuharice White Heat Marca Pierrea Whitea +0 Marco Pierre White

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju