Iako se smatra kako je ukusna i sočna piletina okupana u umaku od kikirikija jelo nastalo u državama zapadne Afrike, iz Gane, Nigerije i Senegala kombinacija slatko-slanih okusa vrlo je brzo postala popularna diljem svijeta.

U azijskim zemljama kikiriki je gotovo neizostavna namirnica koja se kombinira s raznovrsnim okusima, posebno prilikom pripreme umaka uz barem žlicu začina od soje. 

Kikiriki, osim što je mnogima omiljena grickalica bez koje ne može proći nikakvo veće druženje, lako može postati i sočna namirnica kojoj možemo zahvaliti za dodatan šmek u jelima, posebno onima s piletinom. U Lidlovu Alesto asortimanu raznih orašastih plodova pronaći možete svakojake sirove ili pak pržene snackove bogate kvalitetnim masnoćama koje možete grickati bez grižnje savjesti. 

Piletina u kikiriki umaku - 13 Piletina u kikiriki umaku - 13 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Inspirirani Lidlovim Alesto asortimanom, odlučili smo od prženog kikirikija i kremastog maslaca od kikirikija napraviti aromatičan i egzotično slastan umak za piletinu od kojeg nam već na spomen rastu zazubice. Kikiriki-piletinu poslužit ćemo uz kuhanu rižu te u nekoliko poteza i doslovno pola sata pripreme završiti ručak u kojem će s guštom uživati naši okusni pupoljci. 

Piletina u kikiriki umaku - 5 Piletina u kikiriki umaku - 5 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

RECEPT - PILETINA U UMAKU OD KIKIRIKIJA

SASTOJCI: 

  • 450 g pilećih prsa
  • 100 g Alesto prženog kikirikija
  • luk
  • dvije žlice maslaca od kikirikija
  • 150 ml vrhnja za kuhanje 
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar
  • svežanj svježeg vlasca 

PRIPREMA:

  1. Nasjeckajte luk i narežite piletinu na manje komade. U dublju tavu na zagrijano ulje dodajte luk da se prži dok ne omekša. Zatim dodajte piletinu pa sve skupa lagano miješajte dok piletina ne poprimi zlatnu boju. Začinite solju i paprom po želji. 
  2. U sjeckalici usitnite prženi kikiriki pa ga pospite po piletini u tavi, preko svega prelijte vrhnje za kuhanje i miješajte na laganoj vatri 10 minuta. Potom dodajte dvije žlice maslaca od kikirikija i kuhajte umak dok se maslac u potpunosti ne sjedini s vrhnjem za kuhanje. 
  3. Piletinu u umaku od kikirikija poslužite uz kuhanu rižu i nasjeckani svježi vlasac. Uživajte i dobar tek! 

Svakim zalogajem sočne piletine koja se sljubljuje sa slatko-slanim umakom koji ju čini mekom da se topi u ustima, guštamo u jelu dalekih nam krajeva čija nam egzotična gastronomija može biti idealna inspiracija za nesvakidašnje delicije koje obožavaju svi kontinenti. Istražite Lidlov Alesto asortiman i uživajte u ukusnim grickalicama koje vrlo lako, uz prave sastojke, postaju namirnice koje će obogatiti mnoga jela. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju