Pan de Jamon je tradicionalni venezuelski kruh punjen šunkom i maslinama koji se jede za božićne blagdane.
Recept je, navodno, prvi osmislio Gustavo Ramella – vlasnik pekarnice u Caracasu – još 1905. godine. Gustavo je tražio način kako da se „riješi“ ostataka božićne šunke, pa ju je dodao u tijesto za kruh i zarolao.
Kruh je postao instant-hit, pa su i druge pekarnice počele raditi svoje verzije – šunka se počela sljubljivati s maslinama, orašastim plodovima i kaparima – čak i sušenim voćem.
Danas postoje mnogobrojne verzije ove božićne verzije šunke u kruhu. Mi vam donosimo najlakši recept za pan de jamon u kojem će uživati sve generacije.
Sastojci:
Sastojci za kruh:
- 480 g brašna
- 180 ml toplog mlijeka
- 60 ml tople vode
- 60 g rastopljenog maslaca
- 60 g bijelog šećera
- 2 jaja
- 1 žlica instant kvasca
- 1 čajna žličica soli
Sastojci za nadjev:
- 340 g narezane šunke
- 100 g maslina punjenih paprikom
- 100 g grožđica
- 1 bjelanjak
- 1 žlica vode
Pan de jamon se u Venezueli jede za božićne blagdane (Foto: Shutterstock)
Priprema:
- Napravite tijesto za kruh: u zdjeli pomiješajte toplu vodu i jednu žlicu šećera. Miješajte dok se šećer na rastopi. Dodajte jednu žlicu instant kvasca i stavite sa strane na neko toplo mjesto oko pet do 10 minuta.
- U velikoj zdjeli pomiješajte 360 grama brašna s preostalim šećerom i sa solju. Pomiješajte.
- Kada se mješavina s kvascem počne pjeniti dodajte je brašnu.
- Dodajte i mlijeko, istučena jaja i otopljeni maslac. Pomiješajte.
- Postupno dodajte i preostalo brašno i miješajte dok se sastojci ne sljube u mekano tijesto.
- Prebacite dobivenu smjesu na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite tijesto oko osam do 10 minuta dok ne postane glatko. Po potrebi dodajte još brašna – tijesto se ne bi smjelo lijepiti za ruke i radnu površinu.
- Stavite tijesto u namašćenu posudu, poklopite ga mokrom krpom i pustite da se diže na toplom mjestu oko 60 do 120 minuta, odnosno dok mu se ne udvostruči volumen.
- Kada se tijesto diglo razvaljajte ga na pravokutnik debljine oko jednog centimetara.
- Prekrijte tijesto kriškama šunke, pospite po šunki grožđice i nasjeckane masline.
- Zarolajte tijesto u roladu.
- Stavite roladu na lim za pečenje.
- Premažite vrh rolade s mješavinom bjelanjka i vode, pa ostavite da se sve zajedno diže još oko 45 minuta.
- Roladu od kruha i šunke stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva. Pecite kruh oko 25 do 27 minuta dok tijesto ne počne dobivati zlatno-smeđu boju. Potom roladu prekrijete aluminijskom folijom i nastavite peći još oko 15-ak minuta.
- Pustite da se rolada ohladi do kraja prije nego što je narežete i poslužite. Dobar tek!
Četiri vrste kruha koje jedu najdugovječniji i najzdraviji ljudi na svijetu +0