Pan de Jamon je tradicionalni venezuelski kruh punjen šunkom i maslinama koji se jede za božićne blagdane.

Recept je, navodno, prvi osmislio Gustavo Ramella – vlasnik pekarnice u Caracasu – još 1905. godine. Gustavo je tražio način kako da se „riješi“ ostataka božićne šunke, pa ju je dodao u tijesto za kruh i zarolao.

Kruh je postao instant-hit, pa su i druge pekarnice počele raditi svoje verzije – šunka se počela sljubljivati s maslinama, orašastim plodovima i kaparima – čak i sušenim voćem.

Danas postoje mnogobrojne verzije ove božićne verzije šunke u kruhu. Mi vam donosimo najlakši recept za pan de jamon u kojem će uživati sve generacije.

Sastojci:

Sastojci za kruh:

  • 480 g brašna
  • 180 ml toplog mlijeka
  • 60 ml tople vode
  • 60 g rastopljenog maslaca
  • 60 g bijelog šećera
  • 2 jaja
  • 1 žlica instant kvasca
  • 1 čajna žličica soli

Sastojci za nadjev:

  • 340 g narezane šunke
  • 100 g maslina punjenih paprikom
  • 100 g grožđica
  • 1 bjelanjak
  • 1 žlica vode

Pan de jamon se u Venezueli jede za božićne blagdane Pan de jamon se u Venezueli jede za božićne blagdane (Foto: Shutterstock)

Priprema:

  1. Napravite tijesto za kruh: u zdjeli pomiješajte toplu vodu i jednu žlicu šećera. Miješajte dok se šećer na rastopi. Dodajte jednu žlicu instant kvasca i stavite sa strane na neko toplo mjesto oko pet do 10 minuta.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte 360 grama brašna s preostalim šećerom i sa solju. Pomiješajte.
  3. Kada se mješavina s kvascem počne pjeniti dodajte je brašnu.
  4. Dodajte i mlijeko, istučena jaja i otopljeni maslac. Pomiješajte.
  5. Postupno dodajte i preostalo brašno i miješajte dok se sastojci ne sljube u mekano tijesto.
  6. Prebacite dobivenu smjesu na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite tijesto oko osam do 10 minuta dok ne postane glatko. Po potrebi dodajte još brašna – tijesto se ne bi smjelo lijepiti za ruke i radnu površinu.
  7. Stavite tijesto u namašćenu posudu, poklopite ga mokrom krpom i pustite da se diže na toplom mjestu oko 60 do 120 minuta, odnosno dok mu se ne udvostruči volumen.
  8. Kada se tijesto diglo razvaljajte ga na pravokutnik debljine oko jednog centimetara.
  9. Prekrijte tijesto kriškama šunke, pospite po šunki grožđice i nasjeckane masline.
  10. Zarolajte tijesto u roladu.
  11. Stavite roladu na lim za pečenje.
  12. Premažite vrh rolade s mješavinom bjelanjka i vode, pa ostavite da se sve zajedno diže još oko 45 minuta.
  13. Roladu od kruha i šunke stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva. Pecite kruh oko 25 do 27 minuta dok tijesto ne počne dobivati zlatno-smeđu boju. Potom roladu prekrijete aluminijskom folijom i nastavite peći još oko 15-ak minuta.
  14. Pustite da se rolada ohladi do kraja prije nego što je narežete i poslužite. Dobar tek!

Četiri vrste kruha koje jedu najdugovječniji i najzdraviji ljudi na svijetu +0 Kruh

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju