Tko voli klasični talijanski rižoto od junetine, ovaj zapečeni u pećnici sigurno će obožavati. Rastopljeni sir napravit će od rižota pravi složenac, a nepogrešiva kombinacija sastojaka i začina u ovom rižotu iz pećnice jamči da ćete ga raditi više nego jednom. 

Za pripremu ovog tradicionalnog talijanskog složenca s rižom trebat će vam nešto manje od sat vremena.

Sastojci za rižoto iz pećnice:

  • 900 g mljevene junetine
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 žuti luk, nasjeckan
  • 8 češnjeva češnjaka, nasjeckanog
  • ½ čajne žličice ljute crvene paprike
  • 1 čajna žličica talijanskih začina (ili origana)
  • 85 g paste od rajčice
  • 1,5 kg rajčica iz konzerve, zdrobljenih
  • 1 čajna žličica soli
  • ¼ čajne žličice crnog papra
  • 300 g riže arborio
  • 330 g smrznutog graška, odmrznutog
  • 230 g mozzarelle, naribane
  • 1 šaka lišća peršina ili bosiljka, nasjeckanog
  • 90 g parmezana, svježe naribanog

Priprema rižota iz pećnice:

  1. Mljevenu junetinu kratko popržite na zagrijanoj tavi bez ulja, oko 5 do 7 minuta. Izvadite, ocijedite i ostavite sa strane.
  2. Smanjite vatru, dodajte ulje pa onda luk. Kada luk postane staklast, dodajte češnjak, crvenu papriku i origano i pirjajte još 2 minute.
  3. Dodajte pastu od rajčice, promiješajte pa dodajte junetinu i kuhajte uz stalno miješanje 2 minute.
  4. Zatim dodajte rajčice, posolite, popaprite i smanjite vatru. Kuhajte 15 do 20 minuta uz povremeno miješanje. Kad je gotovo, izvadite 3 šalice umaka i ostavite ga sa strane.
  5. Dok se umak kuha, djelomično skuhajte rižu. Zakuhajte 750 ml vode, dodajte rižu i kuhajte na slaboj vatri 5 do 7 minuta. Ocijedite i umiješajte rižu u umak.
  6. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.
  7. U umak i rižu dodajte grašak, nasjeckani bosiljak ili peršin, pola naribane mozzarelle i pola parmezana. Dobro promiješajte.
  8. U posudu za pečenje veličine 23 x 33 centimetra ulijte pola umaka koji ste ostavili sa strane, po njemu rasporedite rižu pa zalijte preostalim umakom i pospite preostalim sirom.
  9. Pecite 30 do 40 minuta. Kada je gotovo, izvadite iz pećnice i pustite da odstoji 10-ak minuta na sobnoj temperaturi.
  10. Poslužite, narežite i navalite!

7 eura za pola kilograma: Sjemenke koje čine čuda za zdravlje Sjemenke konoplje možete dodati i na salatu Konopljine sjemenke možete dodati na tost s avokadom Konopljine sjemenke sjajno se slažu i sa smoothiejima +0 Konopljine sjemenke
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju