Hrskavi špek izvrstan je dodatak brojnim jelima – od pečenih jaja na kajganu preko burgera do raznih salata. No njegova priprema iziskuje nešto truda i volje.

Hrskavi špek može se pripremiti u tavi na štednjaku, no tijekom takve termičke obrade obično dolazi do prskanja masnoća i velikog nereda u kuhinji. Zbog toga mnogi ga radije pripremaju u pećnici.

Ako nemate veliku pećnicu i bezbrojne limove za pečenje, a potrebne su vam nešto veće količine hrskavog špeka – imamo rješenje.

Slika nije dostupna Hrana i piće Trik s kojim se od "papira" može napraviti hrskava "slanina" bez kolesterola

Umjesto da kriške ravno stavljate na lim za pečenje – zavrnite ih. Na Instagramu se proširio upravo ovaj trik za pripremu veće količine hrskavog špeka u jednom limu za pečenje.

Ne samo da ovakav način štedi prostor, nego i daje špek posebne teksture koja je hrskav izvana, a mekan i sočan unutar svakog zalogaja.

Što treba napraviti?

Primite kriške špeka s obje ruke za suprotne krajeve te ih zavrnite.

Zavrnute kriške stavite na papir za pečenje te poslažite jedan do drugog. Ne morate raditi mjesta između zavrnutih kriška.

Slika nije dostupna Hrana i piće Alla carbonara: Recept za kremastu tjesteninu sa slaninom iz pećnice

Ako želite dodatnu dubinu okusa, kriške začinite s nešto kajenskog papra, čili papričica u prahu ili nekog sličnog začina.

Stavite peći u prethodnu zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva dok ne postanu hrskave po vašoj želji. Za to bi vam trebalo biti dovoljno 15 do 20 minuta.

Kako se priprema zavrnuti hrskavi špek pogledajte u kratkom tutorijalu na Instragramu.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju