Za gastronomske čistunce prava talijanska carbonara mora sadržavati guancialu, sušeni svinjski obraz koji ima intenzivniju aromu i mekšu teksturu od slanine. Diže im se kosa na glavi na spomen vrhnja za kuhanje, brokule, graška ili poriluka u istoj rečenici s kultnim talijanskim klasikom, a prema kulinarskim pravilima pećnicu ne treba paliti.

No koliko je kuhara, toliko je i maštovitih recepata i zaokreta u načinima pripreme, a jedan od primjera je superukusna carbonara sa slaninom – iz pećnice. Kremasta, ali fino zapečena carbonara priprema se bez previše kompliciranja, a jedino na što treba pripaziti da ne prekuhate tjesteninu.

Sastojci za carbonaru iz pećnice:

5 žlica maslaca
4 žlice brašna
2 šalice mlijeka
2 šalice ribanog parmezana + za posipavanje
2 velika jaja
150 g slanine
220 g tjestenine
sol i papar

1. Narežite slaninu na ploške i pržite je u tavi dok ne postane hrskava pa izvadite na upijajući papir. Tjesteninu skuhajte, ali ne do kraja. Neka ostane još malo tvrda. Pećnicu zagrijte na 185 stupnjeva Celzija.

2. Stavite maslac u tavu i kad se otopi dodajte brašno i miješajte 2 do 3 minute pa dodajte mlijeko miješajući da se ne naprave grudice. Kad se zgusne dodajte soli i papra pa maknite s vatre i postepeno umiješajte parmezan dok ne dobijete glatki umak.

3. Tjesteninu prelijte umakom i promiješajte. Ostavite smjesu da se ohladi, oko 10 minuta. Umiješajte jaja, kriške slanine pa začinite solju i paprom.

4. Smjesu ulijte u posudu za pečenje i posipajte s još parmezana i preostale slanine.

5. Složenac pecite 20 do 25 minuta ili dok smjesa ne postane gusta, kremasta i lagano smeđa odozgo. Izvadite posudu iz pećnice pa pričekajte oko 10 minuta prije posluživanja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju